Hírek Makó

Űrtechnológiára készít fel a Galamb új nyertes pályázata

Véget kell vetni annak a tévhitnek, hogy a mezőgazdaságban dolgozók csak kapálnak és traktort vezetnek, mondja az iskola igazgatója. Nemzetközi partnerekkel együtt a jövő technológiájának használatát tanítanák meg.

Nagy Szabolcs – Makó

Európában egyedülálló rendszert fog kidolgozni nemzetközi és magyar partnereivel a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola. A precíziós gazdálkodás megtanítására 85 millió forintot nyertek macedón, szlovák cseh, skót, és magyar intézményekkel együtt.

Erről a gazdálkodásról azt érdemes tudni, hogy a legújabb technológiákra épülve célozza meg a termésátlagok növelését és a költségek csökkentését. Hogy mit is jelent ez a gyakorlatban? A permetezésnél, vagy a tápanyagellátásnál műholdas rendszerrel, négyzetméterre pontosan ki lehet számolni a műtrágya vagy vegyszer adagokat, 30-40 százalékos megtakarítást elérve ezzel. A tudomány azonban egyelőre előrébb jár a használatnál, tudtuk meg az iskola igazgatójától.

– A technológia rendelkezésre áll, működik, a gazdák viszont világszinten nagy gondban vannak, mert nem találnak embert, aki üzemeltetné. Ilyen rendszer még az Európai Unióban sem létezik, a precíziós gazdálkodás bevezetésével még Németország is nagy gondban van. Ha a megfelelő tudásbázist Magyarországon ki tudjuk építeni, akkor még világelsők lehetnénk ezen a területen. Mivel egyáltalán nincs ehhez felkészítő program, ezért kiemelten kezelik ezt, 35 pályázó közül nyertünk a partnereinkkel, a maximális 100 pontból 98-at kaptunk, ez egy óriási siker – mondja Horváth Zoltán.

A pályázatban többe között egy e-learning felület fog elkészülni több nyelvre lefordítva, az anyagok ide kerülnek feltöltésre, amelyet először a tanárok fognak elsajátítani. Ezt a tudást később saját oktatási programjukba beépítve adják majd tovább a diákoknak.

Bár ez már nem része a pályázatnak, azt is vállalták, hogy egy tankönyvet is elkészítenek az anyagokból, amely az oktatásban részt vevő diákok számára ingyenesen letölthető lesz.

A pályázatban Magyarországról a Galamb mellett a Gödöllői Agrárközpont és az iTStudy Informatikai Oktatási és Kutatási Központ vesz részt.