Makó Színes

40 hallgató két hete a makói Művészetek Katedráján

Négy kurzussal indul el augusztus 2-án az első Művészetek Katedrája – Összművészeti Szabadegyetem Makón.

MH-Makó

A klasszikus ének Bátori Éva vezetésével, a színművészet Szalma Tamás irányításával, a Berecz Mihály által vezetett zongora és a Fejér Andrással induló fúvós kurzusokon összesen mintegy 40 fiatal kezdi meg a munkát. A mesterkurzus kísérő rendezvényére, a Katedra Plusz beszélgetésre Makóra érkezik a Kossuth-díjas operaénekes Gulyás Dénes, valamint a szintén Kossuth-díjjal kitüntetett Berecz András mesemondó.

Még május végén tette közzé felhívását a makói Angyalsóhaj Alapítvány, amelyben jelentkezést hirdetett a „Művészetek Katedrája” Nyári Összművészeti Szabadegyetemre. A szabadegyetem különböző művészeti ágakban szervezett mesterkurzust jelent, erre invitálták Makóra a fiatal tehetségeket a szervezők, augusztus első két hetére. A klasszikus ének kurzus 16, a színművészet 11, a zongora 5 és a fúvós előre láthatóan 8 hallgatóval kezdi meg a munkát a jövő hónap elején. A képzés a két makói művészeti iskola és a Korona termeiben zajlanak majd.

A hallgatók Salgótarjánból, Kaposvárról, Budapestről, Csongrádról, és Szegedről érkeznek, de természetesen lesznek helyi résztvevők is. A képzés célja, hogy a jelentkezők az egyes művészeti ágak, a társművészetek egymást generáló létének megismerésére kapjanak lehetőséget a 3-5-7-és 10 napos kurzusok keretében. A fiatal művészpalánták szakmai fejlődését a kurzusokat tartó, kiváló művészek garantálják. Mindannyian állami és szakmai kitüntetésekkel többszörösen elismert, kiváló művészek, közülük ketten makói származásúak.

A Makói Nyári Összművészeti Szabadegyetem 2017. augusztus 2. és 13. között nem csupán a fiatal résztvevőknek jelenthet élményt, hanem a makói művészetszerető közönség számára is, a Katedra Plusz révén. Ezzel a szabadtéri beszélgetéssel nyitja és zárja kapuit a képzés. Nyitásként augusztus 2-án, este 7-kor Gulyás Dénes, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Érdemes és Kiváló művésszel, zárásként, augusztus 11-én este 7-kor Berecz András Kossuth-díjas mesemondó, énekes, folklórkutatóval beszélget Bátori Éva, a Művészetek Katedrája művészeti vezetője a Korona földszinti teraszán, azaz Nyári Szabadegyetemi Placcon.

A klasszikus ének kurzus augusztus 2-tól 11-ig tart, vezetője Bátori Éva érdemes művész.

A mester Makón született, diplomáját a Budapesti Zeneakadémián szerezte majd a Bécsi Staatsoper Stúdiójában fejezte be tanulmányait. Németországban a Pillangókisasszonytól az Aidáig, Kölntől Berlinig jutva, majd Toscaként debütálva az Egyesült Államokban a New York-i Awery Fischer Hallban is énekelt. Tucatszor járt Japánban és Kínában vendégszerepelni. Külföldön töltött évei alatt világklasszis művészekkel dolgozott együtt, mint például Claudio Abbado. Hazatérve Marton Éva, Vidnyánszky Attilla és Kocsis Zoltán partnereként lépett közönség elé. Jelenleg R. Strauss – illetve a kuriózum operák énekeseként tartják számon, mint például Sosztakovics Ladyje vagy Reimann Lera királyának Gonerilje. 2012-óta a Magyar Állami Operaház Nagykövet programjának művészeti vezetője, az Operaház kinevezett énekmestere, docensként tanít Bécsben. A Petrovics énekverseny megalapítója mesterkurzusai határon innen és túl is népszerűek

Az egy hetes színművészet kurzus mestere a szintén makói: Szalma Tamás.

A Jászai Mari díjas színművész a színjátszással makói, majd szentesi középiskolásként ismerkedett meg, főiskolai tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte 1977-1981 között Békés András osztályában. Csaknem negyven éves pályafutása alatt a vidéki színházak vezető színészeként élte meg hivatása legszebb pillanatait: tagja volt a Szegedi Nemzeti Színháznak a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színháznak, játszott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. Száznál is több színpadi szerep, számos színházi rendezés, tévéfilm és játékfilm szerep fémjelzi gazdag művészi pályáját, 2001 óta pedig a szülőváros által alapított, Páger Antal-színészdíj kuratóriumának tagja. Jelenleg a Debreceni Csokonai Színház művésze, 2015-ben a POSzT Legjobb férfi mellékszereplő díját kapta, A Mester és Margarita előadásban nyújtott alakításáért.

A zongora kurzus augusztus 9-tól 13-ig tart, vezetője Berecz Mihály zongoraművész.

A fiatal mester 1997-ben Budapesten született, jelenleg Londonban él. Hét évesen már hegedült, két évvel később kezdett zongorázni. Számos rangos zongoraverseny díjazottja. Olyan zenei nagyságok segítették kibontakozni tehetségét, mint Kocsis Zoltán, Wagner Rita vagy Vásáry Tamás. 2013. május 30-án mutatkozott be Művészetek Palotájában, ahol Kocsis Zoltán vezényletével szólaltatta meg Ravel G-dúr zongoraversenyét. Vendége volt többek között a Concerto Budapestnek, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának és a Nemzeti Filharmonikusoknak is. Fellépett a Zeneakadémia Nagytermében, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Magyar Állami Operaházban, a Pozsonyi Állami Filharmónia Nagytermében, valamint a Berliner Konzerthausban, ahol egy rangos nemzetközi fesztivál keretében szólaltatta meg Liszt Ferenc Magyar fantáziáját. Tudását magyar mesterei mellett Malcolm Bilson, Ian Fountain, Hamish Milne és Michail Markov mesterkurzusain bővítette. Repertoárja rendkívül széles: Bachtól kezdve kortárs zeneszerzők műveiig terjed. Több zenekritikus is elismerően nyilatkozott kifinomult, stílus- és kottahű, ugyanakkor felszabadult, energikus interpretációiról.

Augusztus 3-tól 5-ig tart majd a Fejér András Liszt Ferenc-díjas harsonaművész vezette fúvós kurzus.

A mester több mint két évtizede a Deutsches Symphonie Orchester Berlin szólóharsonása. 1967-ben született Budapesten, harsonaművész diplomáját 1990-ben szerezte meg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Steiner Ferenc növendékeként.

1983-tól egyik alapító tagja az Academia Rézfúvós Kvintettnek. 1987 és 2000 között tagja volt a Magyar Állami Hangversenyzenekarnak, ahol 1995-ben az “Év Művésze” zenekari kitüntetést kapta. 2001 és 2006 között tanársegéd volt a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2007-ben részt vett a müncheni (ARD) nemzetközi harsonaverseny zsűrijében. Első önálló CD felvételét – mely 2000-ben jelent meg a Hungaroton Classic forgalmazásában “Name-Game” címmel – Artisjus díjjal jutalmazták. Ezt a kitüntetést 2008-ban újra elnyerte. 2010-ben “C’est la vie” címmel szintén a Hungaroton Classic forgalmazásában egy újabb lemeze jelent meg, amelyen szinte az összes mű a számára íródott. Fejér András több nemzetközi harsonaversenyen volt díjazott: Prágában (Prágai Tavasz), Toulonban és Münchenben (ARD). Rendszeresen koncertezik Magyarországon és szerte Európában. 2012-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.