Kék hírek Térség

Adótitkokban turkált az adóhivatali dolgozó

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt két adóhatósági dolgozó ellen, akik idén januárban, Csongrád megyében, adótitoknak minősülő információt jogosulatlanul kezeltek. A kép illusztráció.

A vádirat szerint az egyik elkövető – szabadsága alatt – gépkocsit akart vásárolni. Azért, hogy az eladót ellenőrizze telefonon felhívta az éppen dolgozó kollégáját és megkérte, hogy az adótartozásokat nyilvántartó rendszerben nézze meg, hogy az eladónak van-e adóhátraléka. A másik vádlott eleget tett a kérésnek és a nyilvántartásban megnézte a kért adatot. Az adóhátralék adótitoknak minősül, azt kizárólag hivatali kötelezettség teljesítése érdekében ismerheti meg az adóhivatali dolgozó. Az adat magáncélú megismerésével a vádlott jogtalan előnyhöz jutott, mivel a gépkocsi eladójának vagyoni helyzete ismeretében tudott dönteni a gépjármű megvásárlásáról.

A Csongrád Megyei Főügyészség a két hivatali dolgozót hivatali visszaélés bűntettével vádolja, velük szemben pénzbüntetés kiszabását és az adatot megtekintő vádlott esetében kormánytisztviselői foglalkozástól eltiltást indítványozott. A vádlottak bűnösségérők a Szegedi Törvényszék fog dönteni.