Hírek Térség

Augusztusban kezdődhet a nagylaki elkerülő építése

Lakossági fórumon tájékoztatták a kivitelezők a településen élőket. A régóta várt beruházás megkezdésével kapcsolatban a nagylakiak öröme még nem felhőtlen, zajvédő falhoz is ragaszkodnának.

Nagy Szabolcs – Nagylak

Hosszú ideje várják a nagylakiak az elkerülő út megépülését, hogy a határátkelőn érkező kamionforgalomtól megszabaduljon a település. Az autópálya ugyan megépült, de például élőállat vagy növényi áru szállítmányokkal azt nem lehet használni, azoknak a régi határátkelőhöz kell menni. Ez ugyan a forgalomnak kisebb része lenne, de a lakossági fórumon az is kiderült, nem nagyon lehet befolyásolni a román oldalról érkező szállítókat, így olyanok is a régi úton közlekednek, akiknek nem kellene.

Bár a lakosok között még kicsit uralkodik a „hiszem, ha látom” hangulat, az elkerülő ügye mostanra tényleg jól halad, a kivitelezők szerint a beruházás első munkálatai már augusztusban megkezdődhetnek. A polgármester arról számolt be, hogy a képviselő testület a fejlesztés kapcsán több dologhoz is ragaszkodik, hogy élhető maradjon Nagylak.

– Szeretnénk, ha felmérnénk az útjaink állapotát a beruházás előtt és után is, hogy kijavítsák, ha keletkeznek hibák. A kendergyárnál lakóknak gyalogátkelőhelyre kell majd, és zajvédő fal építésére is szükség lenne – fogalmazott Locskai Zoltán a fórumon.

A település vezetőjének első két kérésére kaptak is garanciát, a zajvédő fallal kapcsolatos kérést pedig eljuttatták a térség országgyűlési képviselőjének, Lázár Jánosnak is. A fórumra érkező mintegy 30 lakos közül is ez utóbbi miatt aggódnak még sokan, Tutor Henriett kérdésére kiderült, az ő háza például körülbelül 150 méterre lesz az elkerülőtől.

A legközelebb lévő házak is legalább 100 méterre lesznek az úttól, tájékoztattak a kivitelezők, a zajszennyezés pedig körülbelül 50 méterig szokott problémát okozni. Előzetesen felmérték ennek mértékét is, amely a várakozások szerint mindenhol a szabályok szerinti 50 decibel alatt fog maradni, mondták a szakemberek, bár azt is elismerték, mivel nincs még út, egyelőre ezek becsült értékek.

Dugovich Pál tervező azonban arra is figyelmeztetett zajvédő falat csak valóban indokolt esetben érdemes építeni, ugyanis problémát is okoz. Az út melletti területekre ebben az esetben sokkal nehezebb módon megoldható a bejutás, ami hátrányos a tulajdonosaiknak, ráadásul ehhez további területeket kellene kisajátítani.

Ebben a kérdésben azonban egyelőre nehezen közelednek az álláspontok, a nagylakiak szerint sokkal fontosabb az út mellett élők nyugalma, mint a terület tulajdonosainak érdeke.