Színes Térség

A család, mely ízig-vérig magyarrá vált

Szombat délután a kiszombori kukorica-útvesztő egyik programjaként nyílt meg a Rónayakat bemutató kiállítás. Az egykor német família nemcsak nevet változtatott, hanem Kiszombor egyik legmagyarabb családja lett.

Gajáta Fanni – Kiszombor

Kép negatívumok, bútorok, könyvek és fényképek is kiállításra kerültek az Ady Endre Művelődési Házban. Ezek a tárgyak egykor a Rónay-család tulajdonában álltak. A használati eszközök mellett mintegy 15 épület volt az övék – többek között a jelenlegi könyvtár, a kúria és a magtár.

A Rónay-család 1781-ben került Kiszomborra, bár akkor még Oexelek voltak. A családnak nemcsak Kiszombor volt fontos, hanem a lakosok is, de a településnek is kellettek ők. Nekik köszönhetően épülhetett meg az óvoda, amelyet egykor Rónay Emília kezdeményezett, de rengeteg embernek adtak munkát is.

Galéria:

navigate_before
navigate_next

Gilicze János nyugalmazott levéltárostól megtudtuk, a család ízig-vérig magyarrá vált: az 1848-49-es szabadságharc idején különböző tisztségeket töltöttek be Torontál, Csanád és Csongrád vármegyében. Kiszombor földesuraiként sokat tettek a településért.

Szegvári Ernőné polgármester a megnyitó előtt elmondta, délelőtt a családdal jól sikerült a közös beszélgetés: az értékmegőrzésről is szó esett. A település vezetője elmondta, már több Rónay-sírhelyet sikerült megújítani és céljuk, hogy minél több újulhasson meg.

A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör által szervezett kiállításon különleges videókat is bemutattak a családnak.