Hírek Makó

Üdülőtulajdonosok: cinikus az önkormányzat ajánlata

A telkekre kiírt pályázat alapján két évig visszavásárlási jog illetné a várost, így viszont a rajtuk lévő milliós nyaralókat is elbuknák a tulajdonosok. Így értelmezik a kiküldött anyagokat az érintettek, akik közül többen ügyvédhez is fordulnak és ezt az ajánlatot nem írnák alá.

Nagy Szabolcs – Makó

Évek óta küzd sok, a Maros-parton üdülővel rendelkező tulajdonos, hogy végre eladják nekik az építmények alatti telkeket. Varga József szerint még az év elején, Lázár János a térség országgyűlési képviselőjének jelenlétében ígérte meg nekik a városvezetés, hogy hamarosan megoldják a problémát, ám hónapokig nem is tárgyalt erről a testület. Most azonban, amikor a döntés megszületett, mégis átverve érzik magukat.

– Arról volt szó, hogy kettőezer forintos négyzetméter áron adják el a telkeket, ami a mostani áraknál magasabb, de belementünk. Ehhez képest a pályázati anyagban az van, hogy erre még az ÁFA is rájön, ami plusz huszonhét százalék. Ez így már nem reális – mondja az üdülő tulajdonos.

Az ördög azonban, mint mindig, most is a részletekben rejlik, a kiküldött ajánlatban amit kaptak, ennél sokkal felháborítóbb pont is van az érintettek szerint, ami miatt többen azon gondolkodnak, hogy nem fogadják el azt. A szerződés alapján ugyanis az önkormányzatnak két évig visszavásárlási joga lenne, ami azonos a vételárral. Ám ugyanitt írják azt is, hogy ebben az esetben az eladók (akik a tulajdonosok értelmezése szerint akkor már ők lesznek) a szerződéskötés előtt, vagy után létesült felépítmények tulajdonjogára nem tarthatnak igényt.

Ha pedig ez valóban így van, akkor az azt jelenti, ha a város a két év alatt meggondolja magát, akkor ugyanazon az áron visszaveheti a telket, a rajta lévő, több esetben milliós értékű építményekkel együtt, amit így elbuknak a tulajdonosaik.

– Cinikus, ahogyan bánik velünk az önkormányzat, ez zsarolás. Lehet azzal magyarázkodni, hogy úgysem fog élni vele, akkor ne tegye bele a visszavásárlási jogot. Ezt a szerződést így biztosan nem fogjuk aláírni, ügyvédhez fordulunk – mondta el kérdésünkre Szakács Istvánné.

A több üdülőtulajdonost is összetartó Maros-parti Baráti Kör elnöke szerint a kommunikáció a polgármesteri hivatallal eddig sem volt zökkenőmentes. A közgyűlésükre többször is meghívták a polgármestert, hogy megbeszéljék vele az üdülőterületet érintő kérdéseket, ám Farkas Éva Erzsébet eddig nem jött el hozzájuk.

Pedig az itt élőknek több, egyszerű kérése is lenne, például hogy ne péntekenként szállítsák el a szemetet, mert a legtöbb nyaraló hétvégén jön le, a sok kidobott hulladék pedig így majdnem egy hétig büdösödik a kukákban.