Az egyik munkarendből a másikba pakolja dolgozóit a makói gumigyár, megszegve a kollektív szerződést, hogy kevesebbet kelljen fizetnie – állítja a szakszervezet, mely a Kormányhivatalnál feljelentést tett az ügy miatt. Nagy Mihály, a Contitech igazgatója szerint egyik dolgozójuk tévedése okozta a hibát, s amikor ezt a szakszervezet jelezte, a tervezett változtatást azonnal visszavonták.

MH-Makó

Megunták a dolgozók a cég packázását, lép a szakszervezet: miután a munkáltató szembe ment a kollektív szerződéssel, feljelentést tett a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségébe tartozó makói szakszervezet – hozta nyilvánosságra a VDSZ.

A szakszervezet állítja, hogy a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. a kollektív szerződést megszegve egyik munkarendből a másikba pakolja dolgozóit, hogy kevesebbet kelljen fizetnie nekik. A cég névtelenséget kérő dolgozói szerint „Már rég ki volt függesztve a faliújságra az egész júliusra vonatkozó műszakbeosztás, amikor június 27-én kitettek egy új munkarend szerinti beosztást. Ez július 3-tól lépett volna életbe. Június 28-án a Makói Gumiipari Szakszervezet jelezte a munkáltató felé a pótlékfizetési kötelezettséget, ami a KSZ (kollektív szerződés) alapján jár a dolgozóknak. Ekkor a munkáltató lecserélte a már kirakott beosztásokat egy harmadik fajtára – végül pedig egy negyedik variáció maradt a végleges.”

A VDSZ szerint változtatások lényege az volt, hogy a pótlékfizetési kötelezettséget érintő időszakot érintetlenül hagyták, az azt követő időszakot pedig átírták arra, amit július 3-tól szerettek volna bevezetni. Ez így szabályos is lett volna – ha legelőször így csinálják. De nem így történt. A szakszervezet pedig nem hagyta, hogy a cég a létszámhiány miatt megnövekedett munkamennyiség megkövetelése mellett még a pótlékot is elspórolja a dolgozóktól. A makói dolgozók segítik az ország és a világ többi Conti gyárát, mert az ottani viszonyok miatt nem tudják teljesíteni a megbízásokat. Makóról küldenek munkavállalókat más Conti telephelyekre, terméket hoznak ideiglenesen Makóra, hogy teljesíteni tudják a vevői igényeket. A rendkívüli hőség ellenére több területen is folyamatosan túlóráztatják a már amúgy is kimerült munkatársakat. A pótlék kifizetése alól kibújni akaró munkáltatói magatartás volt az utolsó csepp a pohárban.

Épp ezért a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségébe tartozó makói szakszervezet feljelentette a céget az illetékes Kormányhivatalnál a hatályos kollektív szerződés egyik pontjának figyelmen kívül hagyása miatt. A munkaügyi osztályt arra kéri, hogy hozza meg a megfelelő szankciókat.

Nagy Mihálynak, a Contitech makói gyára ügyvezetője az üggyel kapcsolatban érdeklődésünkre azt írta: “Kollektív szerződésünk tartalmazza annak lehetőségét, hogy munkáltató döntsön arról, hogy milyen munkarendben kell cégünknél munkát végezni. Azt is tartalmazza, hogy amennyiben az adott hónapra a munkarend már ki van írva, annak megváltoztatását minimum két héttel előre jelezni kell a munkavállalók felé. Műszakrend változtatást terveztünk bevezetni július 1-től, azonban egyik dolgozónk hibájából ez a két hetes periódus nem lett betartva és műszakváltoztatás kiírása nem történt meg 2 héttel a tervezett változtatás előtt. A szakszervezet ezt a tévedést a kiírást követő napon jelezte a cég vezetése felé, így a tervezett változtatást azonnal visszavontuk. Cégünk mindent megtesz annak érdekében, hogy a kollektív szerződés megállapodásait és a törvényi szabályozásokat minden körülmények között betartsuk. Köszönjük a szakszervezetnek az észrevételét.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest