Hírek Makó

Feljelentette a szakszervezet a makói gumigyárat

Az egyik munkarendből a másikba pakolja dolgozóit a makói gumigyár, megszegve a kollektív szerződést, hogy kevesebbet kelljen fizetnie – állítja a szakszervezet, mely a Kormányhivatalnál feljelentést tett az ügy miatt. Nagy Mihály, a Contitech igazgatója szerint egyik dolgozójuk tévedése okozta a hibát, s amikor ezt a szakszervezet jelezte, a tervezett változtatást azonnal visszavonták.

MH-Makó

Megunták a dolgozók a cég packázását, lép a szakszervezet: miután a munkáltató szembe ment a kollektív szerződéssel, feljelentést tett a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségébe tartozó makói szakszervezet – hozta nyilvánosságra a VDSZ.

A szakszervezet állítja, hogy a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. a kollektív szerződést megszegve egyik munkarendből a másikba pakolja dolgozóit, hogy kevesebbet kelljen fizetnie nekik. A cég névtelenséget kérő dolgozói szerint „Már rég ki volt függesztve a faliújságra az egész júliusra vonatkozó műszakbeosztás, amikor június 27-én kitettek egy új munkarend szerinti beosztást. Ez július 3-tól lépett volna életbe. Június 28-án a Makói Gumiipari Szakszervezet jelezte a munkáltató felé a pótlékfizetési kötelezettséget, ami a KSZ (kollektív szerződés) alapján jár a dolgozóknak. Ekkor a munkáltató lecserélte a már kirakott beosztásokat egy harmadik fajtára – végül pedig egy negyedik variáció maradt a végleges.”

A VDSZ szerint változtatások lényege az volt, hogy a pótlékfizetési kötelezettséget érintő időszakot érintetlenül hagyták, az azt követő időszakot pedig átírták arra, amit július 3-tól szerettek volna bevezetni. Ez így szabályos is lett volna – ha legelőször így csinálják. De nem így történt. A szakszervezet pedig nem hagyta, hogy a cég a létszámhiány miatt megnövekedett munkamennyiség megkövetelése mellett még a pótlékot is elspórolja a dolgozóktól. A makói dolgozók segítik az ország és a világ többi Conti gyárát, mert az ottani viszonyok miatt nem tudják teljesíteni a megbízásokat. Makóról küldenek munkavállalókat más Conti telephelyekre, terméket hoznak ideiglenesen Makóra, hogy teljesíteni tudják a vevői igényeket. A rendkívüli hőség ellenére több területen is folyamatosan túlóráztatják a már amúgy is kimerült munkatársakat. A pótlék kifizetése alól kibújni akaró munkáltatói magatartás volt az utolsó csepp a pohárban.

Épp ezért a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségébe tartozó makói szakszervezet feljelentette a céget az illetékes Kormányhivatalnál a hatályos kollektív szerződés egyik pontjának figyelmen kívül hagyása miatt. A munkaügyi osztályt arra kéri, hogy hozza meg a megfelelő szankciókat.

Nagy Mihálynak, a Contitech makói gyára ügyvezetője az üggyel kapcsolatban érdeklődésünkre azt írta: “Kollektív szerződésünk tartalmazza annak lehetőségét, hogy munkáltató döntsön arról, hogy milyen munkarendben kell cégünknél munkát végezni. Azt is tartalmazza, hogy amennyiben az adott hónapra a munkarend már ki van írva, annak megváltoztatását minimum két héttel előre jelezni kell a munkavállalók felé. Műszakrend változtatást terveztünk bevezetni július 1-től, azonban egyik dolgozónk hibájából ez a két hetes periódus nem lett betartva és műszakváltoztatás kiírása nem történt meg 2 héttel a tervezett változtatás előtt. A szakszervezet ezt a tévedést a kiírást követő napon jelezte a cég vezetése felé, így a tervezett változtatást azonnal visszavontuk. Cégünk mindent megtesz annak érdekében, hogy a kollektív szerződés megállapodásait és a törvényi szabályozásokat minden körülmények között betartsuk. Köszönjük a szakszervezetnek az észrevételét.”

4 Responses

  1. Normákat is csökkenthetné a cég minden területen, kevesebb hulladékkal dolgozánk és több termék lenne jó, mint rossz! Vagy nem kell minden mennyiségű megrendelést elfogadni és a dolgozókat szarrá hajtani! Valakinek ezt fel kéne fogni a főnökségnél végre! Szépen lassan kihullanak a dolgozók, aztán lehet majd vakarni a buksit mi legyen!

  2. Munkaerő hiánnyal küzd, de nem alkalmaznak olyan személyeket akik közmunkások!

  3. Éb saját véleményem az mivel minden területen megfordultam és betekintést nyertem minden munkaterületre és folyamatra a 2009 óta megkezdett munkám során. Tapasztalataim igaz senkit nem fognak érdekelni,de leírom. Hőségperc és norma. Hőségidővel probál a dolgozó többlett % ot elérni azzal hogy nem használja ki az adott időt hanem teljesiti a normát, ami azzal jár hogy a megkövetelt 100% teljesitesen felül az idő/perc amit kapnak pluszba kerül elszámolásra. Ezen felül a dolgozó jobb munkát kap esetleg képes és hajlamos hogy 100% helyet 130-140% ot teljesit ugyanis a cég azzal jutalmazza a dolgozót hogy 100% feletti teljesitmény kifizeti ezzel ösztönözve a dolgozót. Hátulütő az hogy ezzel a dolgozó arra hivja fel a figyelmet a vezetőség felé hogy többet kevés hibával lelehet gyártani az adott cikkszámból és a következő hónapban az a 120-130% amit teljesitett a dolgozo az lesz majd a 100%. És megy a mutogatás a vezetőség felé,holott a dolgozó saját maga alatt vágja a fát! Multi cégről beszélünk. Minnél többet minnél kevesebb pénzből minnél jobb minőségben.Ez a cél! Számok diktálnak! De az adott dolgozó(k) vannak annyira birkák hogy nem elégednek meg az adott 100% al mert ugyanis annyit kér a cég. Felette az csak egy lehetőség a dolgozónak, de semmi sincs ingyen. Személy szerint présgépkezelőként kezdtem majd leanen dolgoztam ahol gyártócella vezetőként is dolgoztam majd a meo területen és jelenleg vulkanizálás területen dolgozom. Eddigi tapasztalataim azok voltak hogy lassan ott tartunk hogy a kivánság műsor van. Dolgozo akarja megszabni a főnökének hogy mit akar csinálni és van olyan aki azt hiszi hogy X év munkaviszony után mintha ő maga lenne a főnök. Szerintem minden feltételt megkapnak a dolgozók a munkavégzéshez. Hőségpercel kapcsolatban meg az adott órában az adott percet amit kap a dolgozo nem veszi ki akkor az a saját felelősége.Az a baj hogy panasz van de erre az igazgató külön tart dolgozói forumokat amikre éppen lehet azok nem mennek el akiknek problémáik vannak. Pedig a problémák kiszűrésében és a hibák észlelésében a termelésben a legjobban maga a dolgozó lát bele mivel a dolgozó érintett közvetlen a hibával. Rengeteg dolog van ami nem ugy megy mint kellene,sokmindenben lehetne változtatni és kellene is. De idővel ha eljutnak az infók el ha nem nem.

  4. A végfeldolgozásnál vagyok!!! Csak a pontosság kedvéért, a hőségpercet le kell dolgozni!!!!! Tehát ha kiveszed, annyival többet kell teljesíteni!!! ( 31-39)-fok volt a max idén. Egyébként az új számolási rendszer tiltakozása érdekében, papírt töltöttünk ki, amit a szakszervezet tagja továbbít a főnökségnek!!!

Comments are closed.