Többek között az ipari park bővítéséről, a nemzeti színű lobogóról és iskolakezdési támogatásról is döntött a makói képviselő-testület, mely Rozsnyai Évát vűlasztotta – zárt ülésen – a Makói Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjévé.

Gajáta Fanni – Makó

Ahogy már tavaly, idén is pályázatott az önkormányzat a Tanyafejlesztési Programra. Az összegből napelemes kandelábert telepítenek kilenc térségi buszmegállóba. Mintegy 5 millió forintra pályázik a város. Az ipari park fejlesztésére is pályázatot nyújt be az önkormányzat. A második ütemben infrastruktúra kiépítése, útépítés és informatikai hálózat biztosítása történne meg 200 millió forintból.

A „Makó és Térsége” Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás társulási megállapodásának felülvizsgálatát 8 igennel fogadta el a testület. Erre azért volt szükség, mert technikai jellegű változások történtek. 2,5 millió forintot fordít a városvezetés a magyar zászló ingyenes osztására. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, egy zászló össze 8 ezer forint és ebben a tartó, a rúd és maga a zászló is szerepel. Török Miklós javaslata: Európai Uniós zászlót is adjanak a trikolor mellé. A polgármester elmondta, erre majd még visszatérnek. Toldi János felhívta a figyelmet, hogy Amerikában is csak a nemzeti lobogót rakják ki a háztartások, az intézményeken pedig már az államok zászlaja is kint van. Sánta Sándor is hozzászólt a témához: fontolja meg a DK, hogy a NATO lobogóját is adják ingyen a családoknak. A polgármester kiemelte: mindenképpen megvizsgálják az uniós zászló költségeit, lehetőségeit.

A Kárpátaljai Szövetség minden önkormányzatot megkeresett, többek között a makóit is, hogy támogatást kérjen a balatoni művészettábor megszervezésére. A város ehhez 100 ezer forinttal járul. Idén is minden makói általános iskolák gyermek 3-3 ezer forint értékű iskolakezdési támogatást kaphat.

A Széchenyi térre harangláb állítását tervezi a városvezetés az egyházak emlékévének keretén belül. Nagyszabású avatási ünnepséget tartanának, illetve az adventi időszakban is fontos szerepet kapna harangláb. Török Miklós és Marosvári Attila is egyetértett abban, hogy a hely nem megfelelő egy ilyen műnek. Előbbi szerint a görögkatolikus temetőhöz kéne tervezni, utóbbi pedig még nem tudott helyet ajánlani. Azonban kiemelte, nem ellenzi a harangláb ötletét, hanem úgy véli, a Széchenyi tér így is túlzsúfolt már. Sánta Sándor üdvözölte Török Miklós javaslatát. A polgármester elhalasztotta a döntést, a július 28-ai rendkívüli testületi ülésen visszatérnek rá.

A Hagymatikum bővítése és a Páger Mozi és Rendezvényház felújítása miatt módosítani kell a településrendezési tervet. Ezt megszavazta a testület. Idősügyi infokommunikációs program indul a városban. Ennek következtében 17 embernek tudnak munkát ajánlani. Szerződést kötöttek a TROOP-MED Kft.-vel és a Promerita-med Kft.-vel. Erre a Justh Gyula utcai orvosi rendelő felújítása miatt volt szükség.

Zárt ülésen szavazták meg Makói Városfejlesztő Kft. ügyvezetőjét, aki Rozsnyai Éva lett.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest