Hírek Makó

1661 makói gyerek kap iskolakezdési támogatást

Többek között az ipari park bővítéséről, a nemzeti színű lobogóról és iskolakezdési támogatásról is döntött a makói képviselő-testület, mely Rozsnyai Évát vűlasztotta – zárt ülésen – a Makói Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjévé.

Gajáta Fanni – Makó

Ahogy már tavaly, idén is pályázatott az önkormányzat a Tanyafejlesztési Programra. Az összegből napelemes kandelábert telepítenek kilenc térségi buszmegállóba. Mintegy 5 millió forintra pályázik a város. Az ipari park fejlesztésére is pályázatot nyújt be az önkormányzat. A második ütemben infrastruktúra kiépítése, útépítés és informatikai hálózat biztosítása történne meg 200 millió forintból.

A „Makó és Térsége” Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás társulási megállapodásának felülvizsgálatát 8 igennel fogadta el a testület. Erre azért volt szükség, mert technikai jellegű változások történtek. 2,5 millió forintot fordít a városvezetés a magyar zászló ingyenes osztására. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, egy zászló össze 8 ezer forint és ebben a tartó, a rúd és maga a zászló is szerepel. Török Miklós javaslata: Európai Uniós zászlót is adjanak a trikolor mellé. A polgármester elmondta, erre majd még visszatérnek. Toldi János felhívta a figyelmet, hogy Amerikában is csak a nemzeti lobogót rakják ki a háztartások, az intézményeken pedig már az államok zászlaja is kint van. Sánta Sándor is hozzászólt a témához: fontolja meg a DK, hogy a NATO lobogóját is adják ingyen a családoknak. A polgármester kiemelte: mindenképpen megvizsgálják az uniós zászló költségeit, lehetőségeit.

A Kárpátaljai Szövetség minden önkormányzatot megkeresett, többek között a makóit is, hogy támogatást kérjen a balatoni művészettábor megszervezésére. A város ehhez 100 ezer forinttal járul. Idén is minden makói általános iskolák gyermek 3-3 ezer forint értékű iskolakezdési támogatást kaphat.

A Széchenyi térre harangláb állítását tervezi a városvezetés az egyházak emlékévének keretén belül. Nagyszabású avatási ünnepséget tartanának, illetve az adventi időszakban is fontos szerepet kapna harangláb. Török Miklós és Marosvári Attila is egyetértett abban, hogy a hely nem megfelelő egy ilyen műnek. Előbbi szerint a görögkatolikus temetőhöz kéne tervezni, utóbbi pedig még nem tudott helyet ajánlani. Azonban kiemelte, nem ellenzi a harangláb ötletét, hanem úgy véli, a Széchenyi tér így is túlzsúfolt már. Sánta Sándor üdvözölte Török Miklós javaslatát. A polgármester elhalasztotta a döntést, a július 28-ai rendkívüli testületi ülésen visszatérnek rá.

A Hagymatikum bővítése és a Páger Mozi és Rendezvényház felújítása miatt módosítani kell a településrendezési tervet. Ezt megszavazta a testület. Idősügyi infokommunikációs program indul a városban. Ennek következtében 17 embernek tudnak munkát ajánlani. Szerződést kötöttek a TROOP-MED Kft.-vel és a Promerita-med Kft.-vel. Erre a Justh Gyula utcai orvosi rendelő felújítása miatt volt szükség.

Zárt ülésen szavazták meg Makói Városfejlesztő Kft. ügyvezetőjét, aki Rozsnyai Éva lett.