Belföld Hírek

A színvonal javítása miatt keresik a JAG új igazgatóját

A Rója-ügyről is szó volt a mai kormányinfón, melyen kiderült akcióterv indul az élelmiszer-minőség javítására, tovább működhet a CEU Budapesten, 30 éves kincsvadászat végére tett pontot a kormány, s jövő március végére minden uniós támogatást kifizetnek – jelentette be Lázár János a mai kormányinfón.

MH összeállítás

– Soha nem volt akkora versenyt Magyarország, mint a holnap kezdődő vizes világbajnokság, mely megrendezésébe az azt lemondó Mexikó helyére ugrott be hazánk – mondta Lázár János. A sikerhez segítse hozzá mindenki a világbajnokságot. A miniszter kiemelte, hogy mindenki szurkoljon a rajthoz álló több mint 100 magyar versenyzőnek. Több mint 80 milliárd forintért történtek fejlesztések a világbajnokság előtt – mondta Lázár János, aki szerint az új létesítmények új lehetőséget is jelenthetnek.

– 30 éves kincsvadászt végére tettünk pontot. A kormány 7 évnyi szívós munkával tudtak visszaszerezni a 14 leletből álló Seuso-kincseket. Összesen 43,5 eurót áldoztak a magyar adófizetők a több száz eurós kincsért – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki megköszönte Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója munkáját, aki elhitte, hogy van esély a tárgyak visszaszerzésére. A Seuso-kincsek legendák szerinti többi részét is kutatni fogják.

Szijjártó Péter holnap ír alá Maryland állammal a megállapodást, hogy a budapesti CEU folytathassa a munkáját. New York állammal is tárgyalnak, a kínaiakkal pedig már meg is állapodtak.

A kormány foglalkozott a magyar élelmiszerek minőségével. Francia példára 20 pontos akciótervet fogadtak el, annak érdekében, hogy a multinacionális áruházláncok ne tudjanak rossz minőségű élelmiszereket eladni.

Az uniós ciklusban járó 8921 milliárd forintból 2800 milliárdot már kifizettek, 6100 milliárdról pedig döntés született. Még az idén 1500 milliárd forint, de inkább ennél is több kifizetése várható. 2018 március végéig minden EU-s pályázatról döntenek.

2019-2030 között elindítják a 300 milliárdos Kisfaludy turisztikai fejlesztési programot, lévén a gazdaság fontos része a turizmus. Fejlesztik a Balaton, a Fertő-tó környéke és a Tokai borvidék fejlesztéséről.

Lázár János elmondta azt is, a kormány a jövőben háziorvosokat is szeretnék bekapcsolni a sportorvosi rendszerbe, a háziorvosok is megfelelő képzés esetén adhatnának ki sportigazolást. Az Európai Bizottsággal való vitákat illetően azt mondta, hogy 20-25 olyan nagyobb ügy van most, ami kapcsán véleménykülönbségek vannak. Az újabb kötelezettségi eljárásról azt mondta, hogy a felsőoktatási törvény esetében az Európai Bizottság nem vette figyelembe a magyar álláspontot. – Nálunk kisebb országoknak is hasonló nagyságú vitája van az EB-nek. Kétségtelenül igaz, hogy ezek az ügyek több évtizedre meghatározzák Magyarország jövőjét – tette hozzá.

A nyugdíjas szövetkezetekkel kapcsolatban közölte: lehetővé akarják tenni, hogy a nyugdíjasok, ha akarnak, tovább tudjanak dolgozni. Példának említette a nyugdíjas orvosok foglalkoztatását.

Az állami vezetők bérplafonjával kapcsolatos aláírásgyűjtéssel kapcsolatos kérdésre elmondta: – 2010 után több ezer milliárddal nőtt az állami vagyon, ezt valakikre rá kell bízni. Ha jó szakembereket akarunk az állami bankok vagy áram- és gázszolgáltató élére, akkor piaci jövedelmeket kell nekik biztosítani, hogy ne menjenek el a versenyszférába. Csak úgy lehet minőségi munkát végezni állami vezetőként, ha meg is fizetjük. Az, hogy keveset fizetünk neki, azzal, hogy a többit majd ellopja, a polgári körülmények között nem működik – mondta. – Persze akinek 138 ezer forintos lesz a minimálbére jövőre, annak a milliós fizetések vérlázítónak tűnnek, de a felelősség közt is óriási a különbség – tette hozzá.

A makói eltávolított iskolaigazgató kapcsán Lázár elmondta, a magyar állam mindig a színvonal emelését szeretné elérni. A régi igazgató azt állította, politikai nézetei miatt távolították el. A régi igazgató 22 éve vezette az intézményt, miközben a színvonal egyre rosszabb lett, ráadásul az igazgató 7 évig volt a jelenlegi kormány alatt igazgató – mondta Lázár. A magyar állam a színvonal javítása érdekében új igazgatót keres – közölte  miniszter.

One Response

  1. Csak éppen arról nem esett szó, hogy ez a színvonal csökkenés országos tendencia!

Comments are closed.