Belföld Hírek

Magyarország visszaszerezte a Seuso-kincsek második hét darabját

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében. MTI Fotó: Illyés Tibor

Orbán Viktor azt mondta: a kormány álláspontja, hogy a felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincseinknek, a “családi ezüstnek” Magyarországon van a helye. 

– Kötelességünket teljesítettük és visszaszereztük – mondta a miniszterelnök, aki a bejelentés után bemutatta a sajtónak a Parlament Vadásztermében kiállított kincseket. Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója hozzátette, hogy ezzel a Seuso-kincsek összes darabja Magyarországra került. A Seuso-kincs első darabjai 2014. márciusában kerültek Magyarországra.

A kincseket a polgárdiban élő Sümegh József 1975–76-ban találta a színezüst tálakat, kancsókat, melyek egyként az egykori római tulajdonos Seuso neve, egy másikon pedig a Balaton latin neve, a Pelso olvasható. 1980-ban a leszerelés előtt álló kiskatona Sümegh József felakasztott holttestét egy kőszárhegyi pincében találták meg. Az ügyészség akkor is, majd tíz évvel később is öngyilkosságnak minősítette az esetet. A kincsek tisztázatlan körülmények között kerültek ki az országból, majd azokat másfél évtized múlva New Yorkban a Sotheby’s aukciósház árverés előtti kiállításán Seuso-kincsek néven ismert meg a világ. Sokáig az angol Lord Northampton tulajdonában álltak.

A kincsek első 7 darabja 2014-ben került vissza Magyarországra, akkor a kincsek visszaszerzését célzó tárgyalásokon magyar részről Lázár János és Baán László vett részt.