Színes Térség

Ismét betörtek a Rónay kriptába

Mintegy két héttel ezelőtt exhumálták a kiszombori temetőben örök nyugalomra helyezett Rónay család tagjait. Mindez része a Rónay kripta tervezett felújításának. A sírboltba (a képen) egyébként valaki be is tört, de hogy ki, azt nem lehet tudni.

Korom András – Kiszombor

Nem javasolta a kiszombori képviselő-testület, hogy megszűnjék a helyi temető melletti, a Rónay kriptát jelentő sírkert műemléki védettsége. A még tavaly januárban, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ megkeresésére hozott határozatot a képviselők lokálpatrióta érzelme mellett az is mozgatta, hogy a síremlék felújítása a község régi álma. A Rónay család annak idején számos jeles személyt adott, így törvényszéki táblabírót, országgyűlési képviselőt, főispánt. Rónay Móric építtette meg a ma is álló tornyos kastélyt, de Rónay Ernő alakította meg 1884-ben a Kiszombori Hitelszövetkezetet, két évvel később a Gazdakört, s állíttatta a Szent István szobrot.

A család síremléke a temető főbejáratához képest annak a végében, jobb oldalon található, s évekig meglehetősen sűrű aljnövényzeten kellett átverekednie magát annak, aki meg akarta látogatni.

Az elhanyagoltság nem volt szerencsés a kriptát már évtizedekkel ezelőtt feltörték, s tették azt két héttel ezelőtt is. Hogy mit remélt a fülkékben nyugvók maradványai között, azt nem lehet tudni, de valószínűleg semmit sem talált. A Rónayiak maradványait ráadásul nemrégiben exhumálták, épp a síremlék felújítása lehetővé tétele érdekében.

Bár a sírkertben nincs kamera, de az oda vezető úton igen, felvételét a temetkezési vállalkozás feljelentését követően a rendőrség lefoglalta. Igaz, aki ismeri a helyszínt, az jól tudja, hogy a sírkertnek van egy másik bejárata is. Arrafelé pedig nincs térfigyelő.

Információnk szerint a felújítás terve elkészült.

Papp Vilmos, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az üggyel eddig foglalkozó szakembere nyugdíjba vonult, fel is keresett és el is köszönt tőlem – mondta portálunknak Szegvári Ernőné. A polgármester hozzátette, a község folyamatosan irtja a kripta környéki, korábban elburjánzott növényzetet.

Felhívtuk tegnap a nyugállományba vonult szakember ügyeit átvevő Szőllősi Mátyást, aki azt mondta, hogy folyamatosan tájékozódik ebben az ügyben is, s Kiszomboron is tiszteletét teszi.

One Response

  1. Soha semmit nem tettek a kripták fennmaradása érdekében kicsi lány voltam /1960/ amikor még csodás üvegek voltak az ablakokban akkor még a park körülötte rendezett volt , de későbbi években egyre lejjebb ment az állapota az egész környékkel nem igazán törődött senki. Még halványan emlékszem talán Szent
    István környékén még volt ott ünnepség ilyen búcsú szerű kegytárgyakat árultak olyankor rendbe szedték a parkot .Talán van még olyan idős ember / aki tud erről valamit a községben sajnos a szüleim meghaltak ők is sokat meséltek még Édesanyám szolgált fiatal lánykorában a Rónai kastélyban sokat mesélt róla, de nem eleget még ma is hallgatnám szívesen nagyon érdekes volt számomra .

Comments are closed.