Hírek Makó

Ma toborozták az önkéntes tartalékosokat

Mintegy tizenöten kértek információt az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálatról a kormányablakban tartott toborzáson. A legtöbben visszaállítanák a sorkatonai szolgálatot is.

Nagy Szabolcs – Makó

A makói kormányablakban is népszerűsítette a katonaság a megújított tartalékos rendszer alapján létrehozott Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálati formát. Ennek célja, hogy szükség esetén helyben is rendelkezésre álljon egy kiképzett, felkészített alkalmazható erő, derül ki a Magyar Honvédség tájékoztatójából. Az ügyintézésre várók közül többen is érdeklődtek a katonáknál, nem csak makóiak, hanem a térségből érkezők is.

– Érdekel a lehetőség, nem áll távol tőlem ez a pálya, tíz évet dolgoztam rendvédelemben, bár nem a katonaságnál. A határvédelmet például fontosnak tartom, de szerződéses jogviszonyt már nem vállalnék, mert nem akarok missziókra menni, vagy a családomtól távol szolgálatot teljesíteni – mondta el portálunknak Veréb Mihály apátfalvi lakos.

A tartalékosok felkészítése és bevetése évente összesen 20 napban történhet, elsősorban a járásban, vagy esetleg a megyén belül. Az alkalmassági vizsgálatot követően, melyet a Magyar Honvédség fizet a tartalékosok szerződéskötési díjat, szolgálati évenként rendelkezésre állási díjat, illetve rendfokozat szerinti illetményt is kapnak. A szolgálati, kiképzési idejük alatt a kiesett munkájukért a katonaság a munkáltatójukat is kárpótolja.

Az érdeklődők, akikkel beszéltünk egyetértettek abban, hogy a megszüntetett sorkatonai szolgálatot sem ártana visszahozni.

Olasz Károly újra elgondolkodott a katonai szolgálaton.

– Nekem sem kellett már sorkatonai szolgálatra bevonulnom, de én nagyon sajnálom, hogy el lett törölve. Annak idején a tiszteletet és az összetartást is megtanította a katonaság, férfit nevelt a fiúkból. Erre most is nagy szükség lenne. Voltam három évig tartalékos, azután otthagytam, most a határvédelem szükségessége miatt gondolkodtam el újra – mondja Olasz Károly.

A fiatal férfi hozzátette: szerinte minden országnak szüksége van egy erős honvédségre és bár most van főállású munkája, szívesen visszamenne a katonasághoz, mert a munkaerőpiacon az ő képzettségéhez mérten versenyképes fizetést tud ajánlani a honvédség.