Színes Térség

Még két hétig is eltarthat a vihar utáni helyreállítás

A múlt heti viharban megsérült nagylaki házak közül 21-nek volt biztosítása. Mindenki bejelentette már a kárt. A helyreállítás másfél-két hetet vesz még igénybe. A sérült házak román tulajdonosait is elérték.

Korom András – Nagylak

Még akár másfél-két hét munkát is jelent, hogy a június végi, alig tíz perc alatt egy szűk sávban pusztító vihar okozta károk helyreállítása. A szél különösen a Nyárfasoron, a Petőfi és a Pacsirta utcán valamint a Rózsa soron pusztított, volt, ahol a ház teljes tetejét „tisztára” söpörte. De letépte a falun kívül álló terménytároló ajtaját is, s kilyukasztotta annak tetejét.

– A Katasztrófavédelem összesítése szerint 38 épületnél jelentettek be káresetet. Ebben a 38-ban nincs benne azoké, akik azzal jött be az önkormányzathoz, hogy náluk tíz cserép esett le, s segítsünk azokat visszatenni – mondta Locskai Zoltán. Nagylak polgármestere hozzátette, a 38 ingatlan közül 21-nek volt biztosítása. Nekik segíteni akart az önkormányzat a bejelentésben, de kiderült, hogy nem kell, mindenki maga tette meg azt, s a kárszakértők már jártak is kinn. 2-3 helyen okozott a vihar igazán nagy kárt, omlott be a tűzfal, vitte le a tetőt.

– Az igazán nagy gondunk a román háztulajdonosokkal van. Őket végül értesíteni tudtuk, de többen visszaüzentek, hogy Németországban vagy más helyen dolgoznak, s nem tudnakvisszajönni Nagylakra – mondta a polgármester. – A katasztrófavédelem hárította el az életveszélyes helyzetet, még most is volt egy megdőlt tűzfal, melyet le kellett bontani.  Jelenleg is mintegy 15 közmunkás dolgozik a kárelhárításon, ugyanis az idősek még most is üzennek a községházára, hogy a házuk végén hiányzik néhány cserép. De az is előfordult, hogy mi szóltunk neki, hogy be fog ázni a házuk – tette hozzá Locskai Zoltán..

A biztosított károsultak háromnegyed részénél már jártak a kárszakértők, akik a károsultak egy részének fix összeget ajánlottak fel. Volt aki ezt elfogadta, a többieknek pedig majd számla ellenében fizetnek.