Galéria Makó Színes

Nosztalgiával telt az Állomás téri nap

Sokaknak nosztalgiával telt a délelőtti vasutasok napja. A vasútállomáson régi képekkel, egyenruhával és makett vonattal várták az érdeklődőket. Aki egy kis mozgásra vágyott, akár a hajtányt is kipróbálhatta.

Gajáta Fanni – Makó

Nagy találkozások is voltak az Állomás téri és vasutasok napján a makói vasútállomásnál. Több egykori dolgozó is visszatért, hogy megnézze a kiállítást és a jelenlegi vasutasokat. Popon Lászlóhoz is sokan odamentek és üdvözölték. A férfi érettségi után jelentkezett a vasúthoz – negyven év lett az egy évnyi munkaviszonyból. 1977 óta dolgozik a makói állomáson.

– Először kocsifelíróként, illetve váltókezelőként kezdtem, köznyelven bakternek vettek fel. Beiskolázás után pedig forgalmista lettem. Teljesen véletlen lettem vasutas. Főiskolára szerettem volna jelentkezni, de előtte egy évet dolgozni szerettem volna és 40 év lett belőle – mesélte a forgalmista. Nosztalgiázott egy kicsit: elmesélte, az 1970-es években pezsgő élet volt a makói vasútállomáson. – Volt orvosi rendelő, konyha, ahol 300-400 emberre főztek és rengeteg ember, személy- és tehervonat is megfordult itt. Nem egyik percről a másik változott meg a helyzet, de a ’80-as évek óta lassú folyamatként.

Szlama Benedek állomásvezetőtől megtudtuk, civilektől és a Vasúttörténeti Alapítványtól rengeteg tárgyat, emléket kaptak, amelyeket ki tudtak állítani az állomáson. Az első vágányon kézihajtányt próbálhattak ki a gyerekek és a felnőttek.

navigate_before
navigate_next

Az Állomás térre a makói rendőrök és tűzoltók is kivonultak, így a gyerekek beülhettek a szolgálati járművekbe vagy épp beöltözhettek. Az Állomás téri nap délután is folytatódik: 14 órától folyamatos fellépők lesznek a színpadon. Este Hermann-Molnár Retro Show zárja a napot.