Belföld Hírek Térség

Támogatnák a használt lakások vásárlását

A kormány tegnap arról is döntött, hogy 76 milliárd forint értékben megvalósul a Szeged-Szabadka gyorsvasút, a Szeged-Békéscsaba vasút fejlesztése és a Hódmezővásárhely-Szeged villamosvasút kiépítése – mondta Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője a mai kormányinfón. MTI Fotó: Soós Lajos 

MH összefoglaló

A jelenleg zajló kormányzati plakátkampány nem Soros György származásáról vagy identitásáról szól, hanem arra a veszélyre hívja fel a figyelmet, amelyet Soros a bevándorlás ügyében képvisel. A minisztert arról kérdezték, hogy Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) elnöke a “sorosozó” kampány leállítását kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől levélben, mert szerinte a kampány alkalmas kontrollálatlan, többi között antiszemita indulatok keltésére.

Lázár János reagálásában közölte: a kormányfő írásos választ küld majd a MAZSIHISZ elnökének. A Miniszterelnökséget vezető miniszter világossá tette egyúttal, hogy minden magyarországi zsidó közösség számíthat a kormány védelmére, amely zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben.

A tárcavezető azt is mondta, személyes véleménye szerint aki az illegális bevándorlókat beengedi Európába, az az antiszemitizmust hozza be a kontinensre. Lázár János bejelentette: Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, 163 vizsgált államból a 15. helyen végzett egy ezzel kapcsolatos felmérésen. A miniszterelnök elvárása, hogy Magyarország a világ 10 legbiztonságosabb országa közé kerüljön a következő időszakban – tette hozzá. A kedvező gazdasági eredmények megjelenése, az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom növekedése a miniszter szerint “az elmúlt 30 év legfontosabb eredménye”. Kiemelte: fokozatosan csökken azok száma, akik más munka híján kénytelenek a közmunkában részt venni. Hozzáteszi, hogy a foglalkoztatottság már 67%-os, ami meghaladja az európai átlagot. – Az elmúlt másfél évben már 50 ezer családot tudtunk támogatni a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) keretében, ennek látszanak az eredményei és az igények – mondta.

Lázár János szerint ma 150-200 ezer üres, de lakható lakás van Magyarországon, ezért ősszel meg kell vizsgálni, hogyan lehet növelni a támogatást a használt lakások esetében. A CSOK elvileg most is igénybe vehető használt lakásra, de korlátozottabb módon, mint új lakásra. Az államháztartási folyamatokat érdemben befolyásoló folyamatok zajlanak az uniós források terén – mondta. Lázár János szerint ősszel komoly vitára lehet számítani a 2020 utáni források alakulásáról. Közölte: 6100 milliárdnyi forrásról már döntött a kormány, 2700 milliárdot pedig már ki is fizettek. Csak az első félévben 1000 milliárd felett volt ez a kifizetés, amit a magyar kormány először megelőlegez, és csak utána számol el az Európai Bizottsággal. Az állami költségvetés rendben van, a hiány 2,4% körül lesz – mondta.

Lázár János felsorolta, hogy a kormány tegnap arról is döntött 76 milliárd forint értékben megvalósul a Szeged-Szabadka gyorsvasút, a Szeged-Békéscsaba vasút fejlesztése és a Hódmezővásárhely-Szeged villamosvasút (tram-train) kiépítése. A lőtérfejlesztési programban első lépésben 40 lőteret hoznak létre a fővárosban és vidéken. Az elektronikus közigazgatással kapcsolatban elmondta, hogy szeretné a kormány digitalizálni a földhivatali nyilvántartást. 2018-19-ben komoly változások jönnek, hogy az emberek minél több ügyet tudjanak elektronikusan intézni – mondta a miniszter.