Belföld Színes Térség

Egerben lépett színpadra a Szivárvány csapata

A Szivárvány otthon 19 lakója és 5 gondozója vett részt a múlt hónap legvégén a fogyatékossággal élő emberek XXX. Országos és XII. Nemzetközi Speciális Művészeti Fesztiválján Egerben.

A hódmezővásárhelyi Csongrád Megyei Szivárvány Otthon évek hosszú sora óta képviseli magát kulturális rendezvényeken, így a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület által szervezett Országos Speciális Művészeti Fesztiválokon is. Az ideire az otthon lakói közül 19-en látogattak el, 5 gondozó kíséretében. Az eseményre régóta, lázasan készültek az előadók, hiszen a szereplés örömén kívül, otthonuk, szűkebb pátriájuk hírnevét is növelhették.

Június 26-án kora reggel a szintén vásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon fesztiválra induló kis lakói társaságában indult a csapat Egerbe, ahová ebéd környékén érkeztek meg. Az első nap még a regisztrációról, az ismerősök viszontlátásának öröméről szólt. Minden résztvevő izgalommal várta az esti fesztiválnyitó gálaműsort. A vásárhelyi művészek két produkcióval készültek az idei találkozóra.

A kedd délelőtti föllépés már reggel nagy izgalommal töltötte el a színdarab szereplőit. A Szivárvány Színjátszó Kör számos alkalommal mutatta már meg tehetségét a drámajátékban, próza és versmondásban. Játékukkal nemcsak az intézmény és a társintézetek ünnepségeinek fényét emelik, hanem rendszeres résztvevői az országos és regionális kulturális fesztiváloknak. A társulat víg kedélyű, imádják a humort, jelen alkalommal is egy klasszikus bohózattal készültek, Nóti Károly: Lux című bohózatát adták elő, a nagyérdemű és a szakmai zsűri legnagyobb örömére. Fölkészítő tanáruk, Tóth István igazán büszke lehet a társulatára, hiszen egy végtelen kedves, jó humorú, igazi fényes színpadi produkcióval lepték meg a közönséget. A szűnni nem akaró taps annak jele, hogy játékukkal ismét elvarázsolták a nézőket. A színdarab szereplői: Szemenyei Attila, Fodor Erzsébet, Keczer Árpád, Czékmány Emília, Tóth Veronika és Tóth István voltak.

Az Arpeggio Nuovo zenekar szerdán, mindjárt az ebéd utáni elsőként állhatott színpadra. A zenekar jelenlegi fölállásában 2014 májusa óta zenél együtt. Tagjai közül öten a Nemzeti Színkottás Zenekarban is játszanak. Az együttes repertoárjában szereplő művek az egyszerű gyermekdaloktól a népdalokon és a slágereken át a komolyzenei művekig terjednek. Az együttes hangzásvilága inkább a klasszikus felállásokéra hasonlít, hangszerelése, szólamkiosztása a hagyományos hangszerek hangjára épít, nem használ automata, gépi akkordkíséretet. Az együttes számos alkalommal szerepelt országos és regionális speciális kulturális fesztiválokon. Mostani műsoruk a reneszánsz kor hangzásvilágát idézte.

Az együttes tagjai: Rátódi Károly – dobok, Czékmány Emília – szintetizátor, dallam és akkord, Keczer Árpád – szintetizátor, dallam és akkordjáték, Baricsa Andrea – szintetizátor, basszus, Merfelsz János – ritmushangszerek, Bartha Judit – ének, ritmushangszerek Felkészítő tanáraik: Szántó Péterné Katika és Boros Zsolt (blockflöte, gitár, zongora, ének) pedagógusok.

A zenekar életében mérföldkövet jelentett az „Országoson” való részvétel, különösen fontos a volt a jubileumi fesztivál. Hosszú idő óta harmadszor jelent meg az együttes a legnagyobb szemlén. A klasszikus hangszerelés miatt, technikailag nagyfokú precizitást és figyelmet igényel a hangzás beállítása, amit a kultúrház technikusai még a föllépés előtt nagy műgonddal oldottak meg.

Az előadott művek: Még azt mondják, nem illik – magyar népdalfeldolgozás, Régi magyar tánc – magyar népdalfeldolgozás, Szegény legény vagyok én – magyar népdalfeldolgozás, Portsmouth – trad. Angol táncdal, Aki dudás akar lenni – magyar népdalfeldolgozás, Greensleeves trad. Kelta dallam, Cseh Tamás: Csönded vagyok, Domján Edit: Köszönet mindenért.

A társulat egyedi hangzása kivívta a közönség elismerését, s a szakmai értékelők is megerősítették az együttest; jó úton haladnak. Mind a koncepció, mind a hangzás különleges értéket képvisel.

Bartha Judit neve ismerősen cseng a speciális művészeti fesztiválok látogatói körében. Énekhangjával több ízben varázsolta el a közönséget. Produkcióit a szakmai zsűri számos alkalommal elismerően méltatta. Lírai hangvételű, érzékeny dalai mellett megjelenik az intenzívebb emóciókat festő blues is. Előadásában most Cseh Tamás: Csönded vagyok, valamint Domján Edit: Köszönet mindenért című dala csendült fel. Gitáron és zongorán kísérte felkészítő tanára: Boros Zsolt. Judit énekét nem csak a közönség, hanem a zsűri is nagy érdeklődéssel várta. A nagyérdemű vastapsa, a szakmai értékelők mosolya mindent elárult a produkció sikeréről.

A Szivárvány Otthon gondozottjai közül kikerült művészek által megjelenített alkotások méltó helyet foglaltak el a fesztivál produkciói között. A szakmai elismerés egyik legszebb formája, amikor méltatják annyira az előadást, hogy az előadókat meghívják a délutáni szabadtéri színpadra, ahol a legszélesebb nyilvánosságot, a város lakosságát szórakoztathatják a művészek. Az Arpeggio Nuovo zenekar még aznap, szerda délután lépett fel az Eszterházy téren a Nagyérdemű előtt.

Az ötnapos programsorozat utolsó előtti napján, a közel hétszáz résztvevő feszített figyelmét enyhítendő, az egyesület szervezői különleges délutáni szabadidős programmal kedveskedtek: az egri vár látványa önmagában is lenyűgöző, ám a szervezők színjátékkal, kézműves foglalkozással, korabeli hangszer és fegyverbemutatóval is készültek. Az estét méltón lezárva a fesztivál közönsége szentmisén vett részt az egri bazilikában, amit a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesületért celebráltak.

A hosszú út hazafelé alkalmat adott a kirándulás és a produkciók élményeinek fölelevenítésére, értékelésére. Igazi csapatmunka volt ez a javából. A gondos szervezés, a programok gördülékeny lebonyolítása Tóth István és Szántó Péterné fejlesztő pedagógus, valamint Szatmári Enikő és Telekné Kopornyik Zsuzsanna ápoló áldozatkész és szeretetteljes munkáját dicséri. Késő este, szerencsésen hazaérkezett a társaság, telis-tele ragyogó élményekkel, bizonyítva, hogy jó társaságban, szívélyes légkörben röpül az idő.

Az összművészeti fesztiválon 38 magyarországi szociális és oktatási intézmény, alapítvány, egyesület, és további 2 európai partnerszervezet közel 650 résztvevővel képviseltette magát. A fesztivál fő részét – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a sérült alkotók és esetenként segítőik ének, néptánc, társastánc, modern tánc, vers- és prózamondó, színjátszó, hangszeres zenei, valamint bábjáték előadásai jelentették a Gárdonyi Géza Színházban.

A kísérőrendezvények között kiemelt helyet kapnak az MSMME kiállításai – 30 év fesztiváljainak válogatott plakátkiállítása, a korábbi fesztiválok fellépőiről készült SZínpadkÉPEK portréfotó kiállítás, valamint a sérült alkotók munkából álló festménykiállítás – valamint az MSMKE speciális filmes napok filmvetítései.