Galéria Színes Térség

Szatmári táncokat tanulnak Apátfalván

Ismét néptánctáboron vehetnek részt a gyerekek Apátfalván. Az idei egyhetes szünidei foglalkozásra olyanok is jelentkeztek, akik most ismerkednek meg a néptánccal.

Gajáta Fanni – Apátfalva

19 gyerek gyűlt össze az apátfalvi néptánctáborra. Az egyhetes foglalkozáson Csenteri Andrea néptáncoktató segítségével szatmári táncokat tanulnak meg a résztvevők. Idén olyan gyerekek is jelentkeztek, akik most ismerkednek meg a néptánc szépségével.

– Unokatestvérem és anyukám is megkérdezte, miért nem jövök el és nézem meg ezt a tábort. Tegnap eljöttem és nagyon tetszett, így az egész hetet végigcsinálom – árulta el a 10 éves Báló Sára Bernadett, aki Makóról jár ki a faluházba.

Ábel Dávid már óvodás kora óta néptáncol, de mellett citerázik és focizik is. Dávid visszatérő táborozó. Azért is szeret részt venni a táborban, mivel a hangulat nagyon jó és hagyományt is tud őrizni.

– Andi néninél kezdtem a néptáncot és azért csatlakoztam, mert megtetszett. Tavaly a kalocsai táncokkal megszenvedtük, de nagyon jól sikerült. Most a szatmárit tanuljuk. Ebben vannak olyan lépések, amelyek a dél-alföldi táncokban is, de csak egy-két lépés, a többi az új – fogalmazott a kisfiú.

navigate_before
navigate_next

A néptáncosok nemcsak táncolnak a tábor idején, hanem kézműveskednek és kikapcsolódnak is. Az ebédet követően 2 óra szünetük van, így regenerálódhatnak a délutánra. Csenteri Andrea táborvezető elmondta, az egy hetes foglalkozást egy családi nap zárja pénteken: bemutatják a tanult szatmári táncot és közös szalonna sütés is lesz.