Hírek Makó Térség

Már büntetnek a parlagfű miatt – szavazóval

Július 1.-étől komoly bírságra számíthat az, akinek a földjén parlagfüvet találnak a hatóságok. Makó térségében a gazdák szerint erre kevesebb példa van, rendszeresen irtják az erőteljes allergiás tüneteket okozó növényt. (Borítókép: MTI fotó)

Nagy Szabolcs – Makó

Múlt hónap végéig kellett gondoskodni a földeken a parlagfű irtásáról, a hatóságok eddig nem szabtak ki büntetést, július 1.-étől viszont igen. Nem is keveset, a növényvédelmi bírság összege 15 ezer forinttól akár ötmillió forintig is terjedhet, attól függően, hogy az adott fertőzött ingatlan külterületen vagy belterületen fekszik, továbbá, hogy mekkora a fertőzött terület nagysága, és a fertőzöttség mértéke.

A Csanád és Térsége Gazdakör elnöke szerint Makó térségében minden gazdálkodó tisztában van a kötelezettségekkel, ezért folyamatosan irtják a növényt.

– Kézi erővel, kultivátorozással, növényvédő szeres gyomirtással is küzdenek a földtulajdonosok a parlagfű ellen. A művelt területeken kevés van, inkább a dűlőkben, szántóföld forgóban, a nem rendszeresen nem bevetett területeken jellemző. A gazdák nagyon odafigyelnek rá, mert senkinek nem hiányzik a büntetés – mondja Kádár József.

Forrás: MTI fotó

A parlagfű fertőzöttség ellenőrzését belterületen az önkormányzat, külterületen a kormányhivatal földhivatali osztálya és a növény- és talajvédelmi osztálya végzi közösen. Bejelentést is itt lehet tenni személyesen, telefonon, vagy írásban is. A kormányhivatal a hatósági ellenőrzést gépkocsival és néha helikopterrel is végzi, ez utóbbira a tavalyi évben két alkalommal került sor.

A növény a pollenjére érzékenyeknél orrfolyást, szemviszketést, viszkető érzést a torokban és az orrüregben, tüsszögést, súlyosabb esetben asztmatikus köhögést is okozhat. A tüneteket csak enyhíteni lehet, megszüntetni nem, ezért is fontos a parlagfű irtás.

Érdemes is odafigyelni rá, mert a hatóságok tavaly Csongrád megyében 101 esetben, összesen 3,4 millió forint bírságot szabtak ki.

[totalpoll id=”107070″]