Hírek Makó

Használt termálvizet engednek a Nagyér csatornába

Bedöglött a visszasajtoló kút, így a Kelemen László utcai termálkút már elhasznált termálvizét a Nagyér csatornába engedik bele – ha így dönt a makói képviselő-testület.

Korom András – Makó

A Kelemen László utcai, úgynevezett B-230-as termálkút vize a városi távhőellátás mellett a Hagymatikum számára is szolgáltatja a meleg vizet. A makói geotermikus rendszer visszasajtoló kútjai, melyek célja a már felhasznált, azaz jórészt kihűlt termálvíz elvezetése lenne, tönkre ment, pedig – állítja a képviselők elé került előterjesztés – az üzemszerű használat ellenére tönkre mentek. Így a már elhasznált hűtővíz egy részét nem tudják visszavezetni a föld alá, azt a szabad térben kell kiengedni. Ha ezt nem teszik, a termálvíz helyett gázkazánokkal kellene megoldani a távfűtésben is jelentős szerepet játszó meleg víz előállítását.

A testület egyelőre nem járult hozzá, hogy október 15. és április 15. között a felhasznált termál víz egy részét, csúcsidőszakban naponta 1080 köbmétert a Nagyér csatornába vezessenek. Cserébe a Materm Kft., a B-230-as termálkút üzemeltetője vállalta, hogy a csatorna évenkénti kotrása költségének felét állja.

A csatorna környékén élők, vagy arra járók a használt meleg víz csatornába való elvezetését a megszokottabbnál nagyobb gőzfelhőből, illetve a növényzet tovább zöldüléséből és gyarapodásából és a termálvíz jellegzetes szagából fogja észrevenni.