Hírek Makó

Romból építették újjá a Kossuth utcai bérlakást

Több mint egymillió forintból hozta rendbe a makói önkormányzat azt a volt mázsaház utcafrontján lévő 57 négyzetméteres lakást, melybe ma költözik be egy többgyermekes család. A város idén eddig 8 bérlakást újított fel, s még 5-öt fog.

Korom András – Makó

1,3 millió forintból újította fel a város azt az 57 négyzetméteres Kossuth utca 5. szám alatti önkormányzati bérlakást. Itt egy tetemes hátralékokat felhalmozó, s ezért végül kilakoltatott család élt embertelen körülmények között. Az egykori mázsaház utcafronti lakására rá se lehet ismerni, eltűntek a kormos falak, a patkányok és az egerek, az ingatlanban fürdőszoba és angol wc, fatüzelésű kandalló, palackos gáztűzhely, a szobában laminált padló, az előtérben és a nappaliban járólap szolgálja a komfortot. Az így romból komfortossá tett lakásba ma költözik be azt az bérlő kétgyermekes család. A költözés előtt a lakást Kovács Sándor, a körzet települési képviselője, illetve Weszelyné Végsheő Henriett, a Lakásügyi Tanácsadó Testület tagja szemlélte meg.

navigate_before
navigate_next

Ilyen volt kilakoltatás és felújítás előtt.

– Hihetetlen körülmények között éltek az előző bérlők, akik a földön aludtak, patkányok között, a kályhát nem kötötték be a kéménybe úgy tüzeltek, így a falak kormosak lettek. Őket a tetemes tartozások miatt végül ki kellett költöztetni – mondta Kovács Sándor. Hozzátette, jól ismeri a családot, s tudja, hogy az okozott kár ellenére, nincs rajtuk mit végrehajtani. – Hasonló családokról még tudunk, s most arra várunk, hogy a jelenlegi bérlakásukból máshová tudjuk őket elköltöztetni, ugyanis az utcára nem tehetjük őket – mondta. Hozzátette, az új lakáskoncepció értelmében az önkormányzati lakásokat nem határozatlan időre vagy 5 évre, hanem csak 1 esztendőre adják bérbe, majd ezt hosszabbítják meg, ha a bérlők fizetik a rezsit és a lakást is megfelelő állapotban tartják. Azt is elmondta, hogy a körzetében 2-3 lakás szorul még felújításra.

Hallgassa meg a képviselőt, pontosan mit is mondott:

Weszelyné Végsheő Henrietta szerint már a kezdetek kezdetén kiderült, hogy lesz probléma a városi ingatlanokkal, hiszen az önkormányzat azt sem tudta pontosan, hogy hol és hány ingatlant birtokol. De kiderült az is, hogy egy évben körülbelül harmincezer forintot költött a korábbi önkormányzat az összes, 211 önkormányzati ingatlanra, azaz lakásra és üzlethelyiségre. Az új városvezetés 2014 óta 32 milliót költött a város az ingatlanokra. Idén eddig 8 önkormányzati lakást újítottak fel, s az idén további 5 rendbetétele várható. Ezeket szociális, illetve üzleti alapon adják bérbe. Hozzátette. A legolcsóbb bérleti díj havi kétezer, a legdrágább havi negyvenezer forint. Az összeg függ a lakás komfortfokozatától és minőségétől és attól is, hogy az a város mely részén található.

navigate_before
navigate_next

És ilyen lett felújítás után.

Kérésünkre elmondta, olyanoknak adják ki a lakásokat, akik fizetni is tudják a lakbért és a közüzemi díjakat. És figyelembe veszik, hogy az idősek környékre ne fiatal családokat költöztessenek, azok eltérő életmódja miatt. Makón 2014 óta 20 lakást újított fel a város, 80-an pályáznak önkormányzati lakásra.

Hallgassa meg a képviselőt, miket léptek a bérlakások ügyében: