Belföld Hírek

Most jó lenni kisgyermekes családnak

Jövőre minden korábban bevezetett családtámogatás megmarad, sőt tovább bővül az intézkedések köre. A háromgyermekes családok havi százezer forint adókedvezményt kapnak. Az adókedvezmény minden további gyermek esetén újabb 33 ezer forinttal emelkedik.

MH összefoglaló

Új kedvezmény jövőre, hogy a családvédelmi akció keretében a jelzáloghitelesek tartozásából a harmadik és minden további gyermek születésénél egy-egy millió forintot átvállal a kormány. Erre tízmilliárd forintot különítettek el a 2018-as költségvetésben, a támogatásnak nincs felső határa, tehát amekkora összegre igény lesz, annyit teremtenek elő.

A gyermeket vállaló édesanyák diákhitel-törlesztését pedig az első gyermek születésénél felfüggesztik, a második gyermeknél elengedik a tartozás felét, a harmadiknál pedig a teljes összeget.

Kiterjesztik az ingyenes gyermekétkeztetést és tankönyvellátást is, ez utóbbi a nagycsaládosok esetében már nemcsak az első kilenc, hanem minden évfolyamon jár. A bölcsődei rendszer fejlesztésére 2018-ban ötmilliárd forintot fordítanak, kifejezetten a közép-magyarországi régióra koncentrálva, mivel ott van több gyermek.

A 2016-os mikrocenzus adatai szerint Magyarországon jelenleg 700 000 gyermek él nagycsaládban, a három vagy több gyermeket nevelő családok száma 211 ezer, így a családoknak több mint 12 százaléka nagycsalád.