Hírek Makó

50 millió híján szemetes és büdös marad a Nagyér-csatorna

Nemcsak szemetes, hanem büdös is a Kórház utca és Ardics utca között húzódó Nagyér-csatorna. A Pallas söröző és a Kálvin-Hunfalvi sarok közötti 130 méteres szakaszon is kellemetlen pillanatokat okoz a csatorna. A júniusi testületi ülésen kiderült, közel 50 millió forint kéne a csatorna teljes lefedéséhez.

Gajáta Fanni – Makó

Sokan panaszkodtak az egyik makói facebook-os csoportban a Nagyér-csatornára. Többen jelezték, az esti órákban nem is lehet meglenni a közelében, így a szellőztetést is mellőzniük kell az ott élőknek.

Nem is csoda, hogy irdatlan szagokat áraszt a Nagyér-csatorna, ugyanis a Vertán-telepi szakaszon szemetes. A gumin keresztül a bútorokon át mindent beledobálnak azok, akik így szeretnének megszabadulni a felesleges szeméttől. Mint kiderült, 80 aláírást gyűjtöttek össze a Vertán-telepen élők és kérik a csatorna lefedését.

A belvárosi szakasz is kellemetlen pillanatokat okoz a Ráday, a Hunyadi és Tömörkény utcai lakótelepen élőknek, ugyanis már ők is jelezték az önkormányzatnak, hogy a csatorna náluk is bűzölög. A 130 méteres szakasz lefedéséhez 12 millió forint szükséges.

A júniusi testületi ülésen Gáspár Sándor, Vertán-telep önkormányzati képviselője érdeklődött, mikor és ki végzi el a Nagyér takarítását. Ekkor kiderült, a 420 méteres szakasz lefedéséhez 12 millió forint többszöröse kéne, a belvárosi szakasszal együtt pedig legalább 50 millió forint. Azonban a 2017-es költségvetés nem tartalmaz erre forrást, így az idén nincs lehetőség a Nagyér-csatorna befedésére. Az önkormányzat keresi a forrást, a pályázati lehetőséget a megvalósításra.

navigate_before
navigate_next

Mint kiderült, a takarítást a Városgazdálkodási Nonprofit Kft. nem tudja elvégezni, ugyanis a közfoglalkoztatottak kézi erővel nem tudják kikotorni a medret. Ehhez egy vállalkozót szerződtettek, aki ebben a hónapban 1040 méteren elvégzi a takarítást. A kikotort zöldhulladékot a száradást követően a vállalkozó elszállítja.