Nem csak az első nap közölt 25, hanem 60-70 ház is megsérült a csütörtök déli fél 12-kor a Nagylakon átsöpört „tornádóban”. A helybéliek kalákában végzik a javítást az önkormányzat 15 közmunkása segítségével, és még mindig dolgoznak a tűzoltók is a kidőlt, életveszélyessé vált fák, ágak eltávolításán.

Korom András – Nagylak

– Hatalmas nagy szélvihar jött arról az Apátfalva és Csanádpalota közti részből, elsötétedett az ég és olyan tornádóféle villámgyorsan leszaggatta a háztetőket. 80 éves vagyok, de ilyet még nem éltem – idézte fel a Nyárfasor egyik névtelenséget kérő lakója mi is történt szerdán nem sokkal dél előtt a faluban.

A közmunkások is átélték a vihart, azt mondták, hogy rémülten szaladtak be a temető ravatalozója teteje alá, melyet majdnem leszakított a szél. Azt még látták, hogy a közeli terményszárító tetejéről pilleként kapta fel a vihar a cserepeket, majd leszakította az épület ajtaját is. A közelben álló hatalmas fák pedig majdnem a földig hajoltak.

– Olyan morgást hallottunk, mintha vagy száz hatalmas traktor közeledne. Amikor felnéztünk, megláttuk a felhőket, fújni kezdett a szél, s tudtuk, ennek fele sem tréfa – mondta egy másik, csütörtök délelőtt szintén a szabadban dolgozó közmunkás.

Az ítéletidő a katasztrófavédelem csütörtöki összesítése szerint a 250 nagylaki ingatlan közül 32-őt rongált meg komolyabban, ám mára kiderült, hogy 60-70 ház is kárt szenvedett.

Locskai Zoltán polgármester maga Siófokon értesült a viharkárról, s azonnal visszafordult Nagylakra, hogy maga is részt vegyen a kárelhárításban. – A mai napig kapunk kárbejelentéseket, így 60-70 házat kisebb–nagyobb mértékben biztosan megrongált a vihar. Közmunkásaink folyamatosan végzik a károk elhárítását, vezetésemmel járjuk a házakat, hogy a kisebb munkákban segítünk. Ahogy tették ezt egyébként a szomszédok is egymásnak. Az önkormány összegyűjti, hogy melyik károsultnak melyik biztosítónál van a biztosítása. Nagy a kár, nagyon nagy pusztítást végzett a rövid ideig tartó vihar – mondta. – A vihar viszonylag kis területen okozott hatalmas károkat, jellemzően a Nyárfasoron, a Petőfi, és a Pacsirta utcán, valamint a Rózsasoron. Sokkot okozott a vihar, hiszen ilyen a nagylakiak legfeljebb csak a televízióban láttak – tette hozzá a polgármester, aki szerint hetekbe kerül a kárelhárítás. Locskai Zoltán hozzátette, hogy akinek nincs biztosítása, annak is megpróbál segíteni az önkormányzat. A szociális bizottság felmérését követően anyagilag is megpróbálnak az érintetteknek egy kis támogatást adni.

Jelenleg 15 közmunkás dolgozik a kárelhárításon a hétvégén is folyamatosan, de ha kell akár mindenkit bevetnek.

– A szomszédok hívtak fel bennünket, hogy nagy a baj, jöjjünk hamar. Két házunk is van, egy hagyományosat örököltünk a Nyárfa soron, a másik pedig olyan közelben lévő amerikai szerkezetű faház. Mindkettő megsérült, az előbbi elől a fenyőt is kicsavarta a szél, az utóbbiról pedig kilyukasztotta a tetőt. A biztosító azt mondta, hogy hagyjuk úgy, s majd három nap múlva hívjuk újra, hogy egyeztessünk, mikor jön ki a kárszakértő. Csakhogy már szombatra országos esőt mondanak, a könnyűszerkezetes házban pedig a gipszkarton gyorsan szétázik – mondta Földesi József és felesége, akik Nógrád megyében laknak, s épp Sopronba indultak volna, amikor megkapták a rossz híreket.

– Éppen dolgozni voltam, amikor a fiam telefonált, hogy a vihar kiszakítottak és az udvarba dobta a szél, felszaggatta a házunk tetején a palát, ezért az előtér beázik, s elvitte a fele cserepet is. Sírva fakadtam a rossz hírre. A család segített a ház helyreállításban, míg a hátsó épületről a palát ma az önkormányzat segített leszedni – mondta Sisák Szilvia.

– Azt hittem a hatalmas dörejre, hogy valami óriás repülő zuhant le a közelben. Éppen ebédelni kezdtem, s amint kirohantam a konyhából már csak azt láttam, hogy az egyik háztetőről a magasba szállnak a cserepek, mintha egy varázslat emelte volna fel mind, aztán a vihar fogta és a földhöz csapta az összeset, majd megsüketültem bele – idézte fel a csupán 10 percig tartó pusztítás számára legsokkolóbb emléket az egyik nyugdíjas asszony. Azt kérte ne írjam le a nevét, mert senki sem fogja elhinni, amit látott, mert „ember olyannak itt még nem volt tanúja” – mondta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest