Hírek Térség

Maroslele: előbb a könyvtár majd a községháza költözik

A furcsa költözködés oka a két épület felújítása – ez is kiderült a ma esti családias hangulatú maroslelei, az európai uniós támogatásokkal megvalósuló beruházásokkal kapcsolatos fórumon.

Korom András – Maroslele

Martonosi György polgármester a fórumon a most induló fejlesztéseket sorolva elmondta: a beruházások egy részét az önkormányzat, egy részét a kormányzat, egy részét az egyház, míg egy részét a Klebelsberg Központ biztosítja.

Az önkormányzati fejlesztések: 503 millió forint értékben indul a Vásárhely-Maroslele-Makó kerékpárút építése várhatóan idén júliusban. 40 millióért újítják fel a József Attila, Petőfi és Rákóczi utcák belvízelvezető csatornáit, 20 millióba kerül a könyvtár augusztusban kezdődő, míg 50 millióba a községháza felújítása. Ez utóbbi mellett készül el 70 millióért a rendőrőrsnek és a takarékszövetkezetnek helyt adó épület. Az utóbbi kiköltözik a jelenlegi helyéről, s azt megkapja az önkormányzat. Az új helyen bankautomatát is üzembe helyeznek.

12 millió forintból épül inkubátorház és hűtőház az ipari parkba. Ez utóbbiba egy komoly vadfeldolgozó szeretne beköltözni. 9 millióból épül zöldségfeldolgozó és gyümölcsszárító, 1,2 millióból egy aprítéktároló, 2,5 millióból újul meg a Rákóczi és Petőfi utcai járda, s a Belügyminisztérium támogatásának köszönhetően +3 milliót fordítanak a Rákóczi utcai árok rendbetételére. Ezek a beruházások idén nyáron kezdődnek.

A kormányzati fejlesztések közt szerepel a ősszel kezdődő iskolai tornaterem építés 300 millió forintból, illetve szintén várhatóan ősztől 700 millióból újítják fel a Maroslele-Makó közti utat.

A Klebelsberg központ jóvoltából 18 millióból újítják fel az iskola tetejét, 14 milliót fordítanak a tanterem és egyéb felújításokra, illetve 1,5 millióért épül iskola udvarán egy sportpálya.

Hallgassa meg a polgármestert mikor és miért költözget a könyvtár és a polgármesteri hivatal:

Maroslele számos pályázat elbírálására vár, így a piac fejlesztésére 25 milliót, a helytörténeti épület felújítására 38 milliót, NSZE sportpark építésre 5 milliót, külterületi útépítésre és gépbeszerzésre50 milliót céloztak meg. 9 kistelepüléssel közösen 500-500 millióra pályáztak humán kapacitás és humán szolgáltatások fejlesztésére.

Katasztrófavédelmi feladatok ellátásárhoz szükséges eszközök beszerzése és létesítményfejlesztés érdekében 66 millióra, az óvodai és iskolai konyhák hőszigetelésére 26 millióra, míg a könyvtári bútorok beszerzésére millió forintra adtak be pályázatot.

Az egyház pedig folytatni szeretné a katolikus templom felújítását.