Kék hírek Ország-világ Térség

Lerészegedett az embercsempész és -10 fokban a platón hagyta a migránsokat

Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a bolgár kamionossal szemben, aki öt iraki állampolgárt csempészett Magyarország területére, majd egy benzinkúton berúgott és lefeküdt aludni.

A vádirat szerint a vádlott 2017. január 30-a előtt Bulgáriában megállapodott egy ismeretlenül maradt személlyel abban, hogy egy részére biztosított tehergépkocsival Románia és Magyarország érintésével Ausztriába szállít a gépkocsi rakterében kialakított rejtekhelyen elbújtatva öt iraki állampolgárt. A vádlott erre a célra pénzt kapott, illetőleg a kapcsolattartás érdekében mobiltelefont is átvett a megbízójától. A bolgár férfi Románia területén, Temesváron egy elhagyatott területen vette fel az odaszállított öt irakit, akik mintegy 3000 eurót ígértek a csempészésért cserébe fejenként. A vádlott által vezetett tehergépkocsi rakterében kialakított rejtekhelyen utazva, az autópályán keresztül átjutottak a román-magyar határon, majd a vádlott Szegeden, az egyik bevásárlóközpont parkolójában állt meg, hogy pénzt váltson.

A férfi este 7 óra körüli időbe, azután, hogy pénzt váltott szeszesitalt fogyasztott, melytől erősen ittas állapotba került. Őt a benzinkút dolgozói a kút hátsó kazánhelyiségébe kísérték és ott részére fekvőhelyet biztosítottak, ahol a férfi lepihent és elaludt. A tehergépkocsiban hátrahagyott illegális bevándorlók, figyelemmel arra is, hogy közel -10 C fok volt és a rakteret csak egy ponyva takarta, egyre inkább fázni kezdtek, majd emiatt és étel beszerzése végett a külvilágtól őket elválasztó ponyvát egy öngyújtóval kiégették, illetőleg kifeszítették. Miután a raktérből kijutottak, éjfél körül a rendőrök őket igazoltatták és megállapították, hogy jogszerűen nem tartózkodhatnának Magyarország területén.

Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a gépkocsi rakterében utólagosan egy kb. 1,8 m3 térfogatú üreget alakítottak ki, amellyel azt a látszatot keltették, hogy az már a plató végfala. Megállapítást nyert az is, hogy a sötét, hideg, rendkívül szűkös üregben az öt utas csak szorosan egymáshoz nyomódva, állva tudott elhelyezkedni egy kb. 40×40 cm-es területen és a szellőzés is csak részleges volt. Ezek, valamint a több órás utazás és várakozás, amely a 10 órát is meghaladta, az illegális bevándorlók számára jelentős testi, lelki gyötrelemmel járt.

Az ügyészség a vádlottat vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A vádemeléskor előzetes letartóztatásban lévő férfi bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság dönt majd – közölte az ügyészség.