Hírek Makó

Béres György és Kotormán István Makó idei díszpolgárai

Béres György zenepedagógus érseki tanácsos, katolikus papot és Kotormán István református lelkészt választották Makó idei díszpolgárává a mai testületi ülés zárt részében a képviselők. Galamb Erzsébet építész, Galamb József oldalági rokona is ez alkalommal vehette át a Makó Városért Emlékplakettjét. Török Miklós napirend előtt felszólalása ismét vitát szült.

Korom András – Makó

Galamb Erzsébet, Galamb József oldalági rokona vehette át a Makó Városért Emlékplakettjét (a címlapos képünkön) a mai testületi ülés elején, cserébe a makói múzeumnak ajándékozta Galamb József Józsefvárostól kapott díszpolgári címét.

Napirend előtt a polgármester prezentációjában elmondta: 15 nagy üres városi ingatlant árusítanak, elsősorban befektetőknek. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy a fürdőfejlesztés meglendíti az eladásokat. Farkas Éva Erzsébet közölte: tavaly 31 milliót fordítottak az önkormányzati bérlakások karbantartására, felújítására és a korábban a tartozások miatt lekapcsolt közművek helyreállítására.

101 projektet indított 2014-től eddig az önkormányzat 17,6 milliárd forint értékben. Eddig 47 nyert és 22-őt meg is valósítottak. Jövőre nagyobb járdafelújítási programot indítanak, mely a Honvéd városrészt is érinti. 730 milliós infrastrukturális fejlesztésből valósul ez meg.

Az Ivóvíz társulás elfogadta a vizsgálóbizottságot, mely 3 térségi polgármesterből és dr. Ember Alex jogi képviselőből áll. Több egyeztetést tartottak a Keviéppel, az A-Híddal, a népegészségügyi szakemberekkel és az Alföldvízzel. Elsődleges cél, hogy jó minőségű legyen a víz és ne kelljen visszafizetni a 3,1 milliárdos uniós támogatást.

Több kritika érte a városháza innovációs irodája és a városgazdálkodás munkatársait, ezt a polgármester visszautasította, mondván a hivatal ne politikai hadszíntér, hanem olyan szakemberek unkája, akik minden nap azért tesznek, hogy Makó élhető város legyen. Méltatlannak tartja, hogy ezeket a kollégákat – akár helyesírásuk miatt – bírálat érje.

Toldi János (Fidesz-KDNP) képviselő hozzászólásában közölte: Lesi városrészben megépült a 150 embert érintő útalap. Ez 20 éven át nem valósult meg, mert nem volt a korábbi városvezetés szíve csücske a kérdés.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő szerint olyan emberek bírálják a városvezetést, akiknek, lehet, hogy 3 év munkaviszonyuk sincs. Elmondta: olyan vád is érte a városvezetést, hogy a makói vállalkozók nem helyi embereket foglalkoztatnak a járdaépítéseknél. – Ez azért van, mert a makói vállalkozók alig-alig kapnak olyan embereket Makón, akik dolgozni akarnak.

A kiszombori körforgalomban lévő „Makó a makóiaké!” plakátra utalva hozzátette, addig jó, hogy olyan országgyűlési képviselője van a városnak mint Lázár János, aki több mint 20 milliárdos fejlesztési forrást hozott a városba.

Kádár József (Fidesz-KDNP) képviselő azt kérdezte: miért lehetséges, hogy olyan emberek bírálnak bennünket, akiknek lehet, hogy egy perc bejelentett munkaviszonyul sem volt? Kikérem magamnak, hogy ilyen dolgokkal bíráljanak bennünket! – tette hozzá.

Gáspár Sándor (MSZP) képviselő azt kérdezte: mikor és ki végzi majd a Nagyér csatorna kotrását? Mi van a Juhász Gyula téri volt párszékházzal? Farkas Éva Erzsébet válaszul elmondta:12 millióból lehetne lefedni a 134 méteres szakaszt, a teljes rész lefedése legalább 50 millió volna. Nagy Nándor, a Városgazdálkodási Nkft. ügyvezetője elmondta: a közmunkások kézi erővel a kotrást nem tudják elvégzik, annak előkészítését tudomása szerint a város végzi. Szabó Sándor, a jegyzői iroda vezetője elmondta, a szerződést már aláírták, de a vállalkozó azt kérdezte, hogy a kitermelt iszap milyen ártalmatlanítást igényel? Ezt meg kell vizsgálni! A polgármester pedig közölte, a volt pártházat már igényelte az államtól a város.

Sánta Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő közölte: csak elmondhatjuk, hogy a nagy Honvéd fejlesztés előtt összehoztuk több utca útalapját. Közölte: elégedett az önkormányzat munkájával. Úgy látta, hogy veszélyben van a honvédi közösségépítés, várta, hogy gesztusokat is tegyenek az itt élőknek.

Török Miklós (DK) képviselő úgy vélte: a hivatal működése elleni támadást intézők vagy a politikamentesség vagy a szakértelem hiánya miatt támadhatták a dolgozókat. – Mióta Önök hatalomra kerültek, számos köztiszteletben álló hivatali dolgozótól búcsúztak el! – mondta. Hozzátette: úgy tudja, a makói kórházban hónapok óta nem működik az annak idején a város által vásárolt CT, ezért Vásárhelyre kell a betegeknek menniük. És a leletekre is hónapokat kell várni.

Farkas Éva Erzsébet erre közölte: a város nem vásárolt CT-t a kórháznak! És nem vettek további szűrőberendezéseket sem, de megtette azt a kistérségi társulás.

Nagy Jenő, a makói tagkórház igazgatója elmondta: a makói CT teljes kapacitással működik, nincs semmi baja, a leletekre csak napokat kell várni. És a CT-t nem az önkormányzat vette, a kistérség a régi, már leselejtezettet vásárolta. A mostani eszközöket pályázat segítségével szerezték be.

Czirbus Gábor alpolgármester szerint az újabb választási kudarc lehet az oka, hogy a Kovács Sándor által említett plakátot kihelyezték. Közölte: az országgyűlési képviselő emberfeletti munkát végez, ennyi dolog, pl. út, kerékpárút, sportcsarnok nem épült még a térségben, s ennyi fórumot sem tartott még senki, mint Lázár János. Hozzátette: az egészségügyet az ellenzék szereti felhasználni, akár egymással együttműködve is, ezzel próbálják hergelni a makóiakat. Mi kezdenek azokkal az aláírásokkal, melyeket gyűjtöttek? – kérdezte Török Miklóstól. Majd meg is válaszolta saját kérdését, miszerint 2018-19-ben biztos kampánycélra használják majd fel, pedig a DK-nek nincs köze a Kálvin rendelőhöz.

Kovács Sándor egyet értett Czirbus Gáborral. Törökhöz szólva elmondta: az első ciklusát töltő DK-s városatya nem tudhatja, hogy Buzás Péter korábban jóval több embert cserélt le a hivatalban. Azt mondta, hogy szerinte a kórházzal kapcsolatos informátora pedig nagyon rossz lehetett. – Lehet, hogy az informátor a régi, már leselejtezett CT-re való várakozási időt panaszolta – vélte.

Török Miklós szerint az említett az adatvédelmi hivatalnál bejelentett aláírásgyűjtés a nyomásgyakorlás egy formája a hivatalra. – Örülünk, hogy a Kálvin rendelő nem emiatt épül fel – mondta.