Hírek Makó

Bárányhimlő elleni védőoltásra hívták Marosvári Zalánkát

Az ősszel az Erdélyi püspök óvodát kezdő Marosvári Zalán az egyike annak a 211 makói kisgyereknek, akik szülei igényelhetik az ingyenes bárányhimlő elleni védőoltást. Az erről szóló tájékoztatót a kisfiúnak és anyukájának ma délután vitte házhoz Hadik György, a körzet települési képviselője.

Korom András – Makó
A tavalyi évhez hasonlóan a makói önkormányzat idén is ingyenesen biztosítja a bárányhimlő ellenes védőoltást a 2014. szeptember 1. és 2015 augusztus 31. napja között született gyermekeknek. Az oltással kapcsolatos tájékoztató és igénylő levelet az önkormányzati képviselők viszik el a családoknak. Ma délután Hadik György képviselő személyesen kézbesítette azt Marosvári Zalánnak.

Marosvári Krisztina, Zalán édesanyja örömmel fogadta a tájékoztatót és az igénylő levelet. Mint elmondta, majd harminc évvel ezelőtt ő ugyan átesett a két hétnyi viszketést okozó és hegeket maga után bárányhimlőn, ám szeptember 16-án harmadik születésnapját ünneplő kisfiát nem szeretné kitenni ennek a betegségnek, melynek – olvasta az interneten – súlyos szövődményei lehetnek. Hozzátette, ismerősei közül két kisgyerek is átesett a betegségen annak súlyos szövődményeivel együtt.

– Nagyon örültem, hogy a város térítésmentesen biztosítja az oltást, melyről az utóbbi hónapokban döntöttük el, hogy be szeretnénk adatni. Úgy gondolom, hogy nekünk és minden szülőnek nagy segítség, ha nem nekünk kell kifizetni az oltás összegét.

Hadik György elmondta: a magas lázzal, a bőr felhólyagosodásával és különféle szövődményekkel járó bárányhimlő elleni védőoltást az érintett gyermekek háziorvosa adja majd be. A választókörzetében élő 19 kisgyerek szülei közül 17-en vállalták, hogy beadatják. A 2 még vacilláló szülőt pedig megpróbálja meggyőzni a vakcina felvételének szükségességéről.

Az oltásra való meghívót nem csak Hadik György körzetében adják át, de valamennyi egyéni választókerülettel rendelkező képviselő megteszi vagy már meg is tette ezt.