Hírek Térség

Vízibivalyok tisztítják meg a pitvarosi nádastavat

Hosszú előkészítés után nemrég megérkeztek az állatok. Radó Tibor évtizedek óta fennálló problémát orvosolna a tartásukkal (A képek forrása: Facebook).

Nagy Szabolcs – Pitvaros

Közel 30 éve küzd Pitvaros a helyiek által csak kis tóként ismert terület rendbetételével. A Natura 2000 besorolású természetvédelmi területen ugyanis mezőgazdasági gépekkel nem lehet dolgozni, csak kézi vágás megengedett. A növényzettel teljesen benőtt rész megtisztítása azonban rendkívül nagy költség lett volna az önkormányzatnak, tudtuk meg a polgármestertől.

– Régi vágyam volt, hogy ezt a területet látogathatóvá tegyük. Az én korosztályomnak még iskolai rendezvények voltak ezen a területen, mára viszont megközelíthetetlenné vált. Alapos utánajárás után kiderült, hogy a vízibivalyok számára tökéletes élettér. Lelegelik a területet, hosszabb távon pedig akár szaporítás, hús és tejtermékek készítése is szóba jöhet – mondja Radó Tibor.

A település a közmunkaprogram keretein belül alakíttatta ki az állatok helyét, majd nemrég megérkezett a 10 üsző is. A polgármester szerint az állatok nagyon szelídek, a területét agresszívabban védelmező bikát éppen ezért nem is vásároltak. A nőstények azonban kedvelik az emberi hangot, bár a hirtelen mozdulatoktól tartanak.

Gondozójuk minden nap három alkalommal ellenőrzi őket, és a villanypásztorral elkerített területet is bejárja. A hét hektáros részre nem egyszerre engedték rá az állatokat, hanem a jelenlegi helyüket majd folyamatosan növelik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.