Hírek Makó

Utat kap a jángori zsidó temető, látogatóközpont lesz a zsinagógában

200 millióból fejlesztik a jángori zsidó temetőt és az ortodox zsinagógát. A MAZSIHISZ a fejlesztés után több mint tizenötször annyi látogatóra számít, mint korábban.

Nagy Szabolcs – Makó

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége pályázatot nyert a zsidó örökségek felújítására Kelet-Magyarországon, amely Makót is érinti.

Ennek részleteiért megkerestük a MAZSIHISZ-t, ám ők későbbre ígértek tájékoztatást. A most hozzánk eljutatott dokumentumból kiderül, a projekt makói részére mintegy 200 millió forintot szánnak. A nagyobb költséget a jángori zsidó temetőbe vezető út javítása teszi ki, erre 123 millió forintot szánnak, míg a zsinagógában kialakítandó látogatóközpont és a mikve kialakítása 78 millió forint lesz. A fejlesztéssel együtt a látogatószám növelésére is nagy hangsúlyt fektet majd a szövetség, számításaik alapján a 2015-ös 300 látogatót alapul véve néhány éven belül több mint tizenötszörösére, mintegy 5000 főre növelnék az idelátogatók számát.

A  MAZSIHISZ-től kapott dokumentum kiemeli, hogy Makón a zarándokok legszentebb helye a jángori ortodox temetőben található, itt nyugszik a csodarabbiként tisztelt Vorhand Mózes.

Forrás: MAZSIHISZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A beruházás során mind az öt helyszínen, így Makón is terminálokat helyeznek el, amely a zarándokok számára áttekintést nyújt a történelmi háttérről és a fontos információkról.  Arra is odafigyelnek, hogy bármilyen előzetes háttértudással érkező látogató számára érthető legyen a szöveg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.