Hírek Makó

Iszonyúan néztek ki a makói bérlakások

Milliós tartozásokat felhalmozó bérlők, éveken keresztül halasztott felújítások miatt lerobbant lakások. Nagy bajok volt a makói önkormányzati vagyonnal, amit megörökölt a városvezetés. Utánanéztünk milyen állapotok uralkodtak. Hát nem szemet gyönyörködtető látvány (a képeket a Makói Polgármesteri Hivataltól kaptuk).

Nagy Szabolcs – Makó

Legutóbb talán a Honvéd városrészben tartott utcafórumon merült fel, hogy az ott élők szerint sokkal több bérlakásra lenne szükség Makón, de a polgármesteri fogadóórákon is rendre előkerült a téma, ezeket a kéréseket már külön bizottság is kezeli. Az önkormányzat tulajdonában lévő vagyonelemek állapotát és adatait külön nyilvántartásban kell kezelni, ezt kormányrendelet szabályozza, a változásokat is folyamatosan fel kell vezetni.

Makón jelenleg 210 bérlakás van az önkormányzat tulajdonában, illetve mintegy 6314 négyzetméter üzlethelyiség. A városvezetés a folyamatosan érkező panaszok hatására 2016-ban kezdte meg a felülvizsgálatot, ekkor döbbentek rá a probléma nagyságára, amelyet a hivataltól kapott képek is hűen tükröznek. Bár ezeken elsősorban a bérlők hanyagsága látszik, komoly a felelőssége helyzet idáig fajulásában a 2014-ig Buzás Péter vezette önkormányzatnak.

A nyilvántartásban sok helyen nem voltak felvezetve megfelelő adatok, több bérlő is milliós nagyságrendű tartozásokat halmozott fel, tudtuk meg az önkormányzattól. A bérlakások tele voltak műszaki problémákkal, hosszú éveken keresztül nem került sor a jogszabályok és szakmai elvárások szerinti karbantartási és felújítási kötelezettségek elvégzésére. Ezeknek egy része, mint például a festések, ablakok, ajtók javítása, a bérlők felelőssége, míg egy tetőbeázás, érintésvédelem ellenőrzése az önkormányzat kötelessége. Az akkor még szocialista irányítás alatt lévő Makón – a képek és hozzánk eljuttatott adatok szerint – jóformán semmit nem törődtek az bérlakásokkal és üzlethelyiségekkel.

2016-ban a város karbantartásra és felújításra mintegy 24 millió forintot költött, ám ahogyan a képeken is látszik igen rossz állapotú ingatlanokról van szó, így egyértelmű, ha ezek korábban megtörténnek, még ennyibe sem került volna.

A kötelességeit nem teljesítő, hatalmas tartozásokat felhalmozó bérlőkkel pedig szerződést kellett bontani. Természetesen nem úgy, hogy az utcára raknak bárkit is, de ilyen az önkormányzat tájékoztatása szerint felülvizsgálat után sem történt.

navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.