Színes Térség

Rózsalakodalom színesítette a földeáki falunapot

Cukrot szórtak a földeáki rózsalakodalmas fiatalok a tömegre a 22. földeáki falunapon. A másfél napos programsorozaton bemutatókkal, koncertekkel várták az érdeklődőket.

Báthory Anikó – Földeák
Zászlófelvonással, ünnepi testületi üléssel, ragadozómadár bemutatóval, valamint a helyi Kisparty zenekar fellépésével kezdődött péntek délután a 22. falunap Földeákon. A Földeák Község Szolgálatáért címet Búzásné Vízi Judit kapta, a Földeákért címmel pedig a 125 éves fennállását ünneplő helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait tüntették ki.

A második nap kiállításmegnyitókkal kezdődött, majd baranta foglalkozás, gyerekzenekar, kavalkád és bemutatók várták a vendégeket.
A falunap legnagyobb múltú hagyománya az 1871-ben alapított rózsalakodalom, amelyet szombat délután rendeztek meg.
Oltványi Pál plébános alapította ezt a szokást – mondta Olasz Attila, a község lelkipásztora. Iskolába járó, közösségi munkát vállaló, vallásos fiatalokat kértek fel, hogy legyenek rózsapárok. Ennek a hagyománynak nincs köze az igazi házasságkötéshez, négy helyi fiatal példamutatásáról szól ez az ünnepség. A fiatalokat Ferenczi Sándorné és Szabó Jánosné Mária-anyák segítették.

navigate_before
navigate_next

Az ünnep napján a menyasszonyok a művelődési házban öltöztek fel, a szertartás előtt a párok az egyházközség, valamint az önkormányzat képviselőivel megkoszorúzták Oltványi Pál szobrát. A plébános áldása után a templomból kijőve a párok cukrot szórtak, majd muzsikaszóval vonultak tovább a faluban.

A rózsapárok idén Hoffmann Márk és Szabó Zsóka, valamint Kocsis Iván és Hoffmann Réka voltak. A fiatalokat volt rózsapárok köszöntötték, Kiss Viktor és Szabó Sára verset mondtak, Búza Ildikó pedig hárfán játszott.

A földeáki falunapok szombat este koncerttel, tűzijátékkal és utcabállal értek véget.