Színes Térség

A lovagkirályra emlékeztek a földeáki hívek

Szent László, a földeáki templom védőszentje búcsúünnepét tartották ma délelőtt a földeáki hívek. A szentmise végén megkoszorúzták a lovagkirály a község parkjában álló szobrát.

Báthory Anikó – Földeák
Minden évben június utolsó vasárnapján tartják Szent László búcsúünnepét Földeákon. A mai ünnepi szentmisét Balla Péter Barnabás pálos házfőnök plébános celebrálta. Az atya beszédében kiemelte, hogy a lovagkirály nemcsak kora egyik legismertebb uralkodója, hanem imádkozó ember is volt, aki a 21. században is kapaszkodónk lehet. A lelkipásztor elmondta, Szent Lászlót az tette igazán naggyá, hogy tudta, Isten hatalmasabb nála. A csaták előtt és után is imádkozott, sőt harc közben is kérte a Mindenható segítségét. Isten meghallgatta könyörgését, éhező katonái elé vadat küldött, a betegségek ellen pedig gyógyfüvekhez vezette a királyt.

A legenda szerint Szent László Torda mellett harcolt a kunokkal, az ellenség túlerőben volt, így a magyaroknak vissza kellett vonulniuk a hegyek felé. A lovagkirály felnézett az égre, Istenhez fohászkodott, ekkor pedig a hegy kettéhasadt.

navigate_before
navigate_next

A plébános arra is felhívta a figyelmet, hogy manapság sokan elhanyagolják a rendszeres imát, és mindent a saját erejükből akarnak elérni. Sok csatánk vívunk a környezetünkkel, de közben magunkkal, a hibáinkkal kellene harcba szállnunk. Ha ezt megtesszük, és Isten segítségét kérjük, annak meglesz a gyümölcse. Szent László király a népéért élt, és amit másoknak adunk, azt Krisztusnak ajándékozzuk. Végezetül a lelkipásztor azt tanácsolta a földeáki híveknek, hogy bízzanak Istenben, és merítsenek erőt a szent lovagkirály életéből.

A szentmise után a község lakói kivonultak a parkban található díszkúthoz, ahol közösen imádkoztak, és koszorút helyeztek el Szent László szobránál.