Galéria színes Térség

Átugrották a tüzet Kiszomboron

Kicsik és nagyok egyaránt átugrották a Szent Iván-éji tüzet. A tradíciót 13 évvel ezelőtt a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör élesztette újra. Szombat délután a hagyományőrzés mellett a tűz szerepelt a középpontban.

Gajáta Fanni – Kiszombor

14. alkalommal szervezte meg a Kiss Mária Honismereti Kör a Szent Iván-éji tűzugrást és az ahhoz kapcsolódó programokat. Délután kézimunka kiállítás nyílt meg, ahol Szegvári Ernőné polgármester mondott köszöntőt. A gyerekek kézműveskedhettek, népi játékokkal játszhattak, a kenyérlángos fortélyait megleshették, illetve Balázs Tímeával hajfonatot készíthettek a lányok, de lovagolni is lehetett Szalai Zoltán lovas segítségével.

Este a tűz szerepelt a középpontban: kicsik és nagyok, fiatalabbak és idősebbek egyaránt táncoltak a lángok körül, de a bátrabbak át is ugrották. Endrész Erzsébet, a honismereti kör elnöke elmondta, a hagyomány szerint ez termékenységi rítus és szerelemvarázslás is volt az 1950-es években és jóval azelőtt is.

Galéria:

navigate_before
navigate_next

– Ez a hagyomány mintegy 70 éves a település életében. 2004-ben élesztettük újra és azóta minden évben megszervezzük. Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sokan kíváncsiak a Szent Iván-éji programunkra – tette hozzá a honismereti kör elnöke.

A programot a csanádpalotai  Gold Fire Mozgáskultúra és Tánc Egyesület bemutatója zárta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.