Programok Térség

Ismét lesz tűzugrás Kiszomboron

Az elsők között élesztette újra a településen a Szent Iván-éji hagyományt 2004-ben. Idén 14. alkalommal rendezik meg június 24.-én.

Nagy Szabolcs – Kiszombor

Még az 1950-es években is élt Kiszomboron a tűzugrás hagyománya. Fiatalok és idősebbek közösen, a település utcáin gyújtották meg a tüzeket, és ugrottak át rajta elsősorban szórakozásként, de ez a hagyomány egyébként termékenységi rítus, szerelemvarázslás is volt abban az időben.

A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör ezt 2004-ben élesztette fel újra, azóta minden évben megszervezik Szent Iván éjszakájához kötődően. A tűzugrás a nap fénypontja, mellette azonban számos más programot is kínál majd az egész napos rendezvény. Kézműves foglalkozások, lovaglási lehetőség, lufi hajtogatás, és táncház is várja majd a látogatókat Kiszombor főterén. Újdonságként pedig kézimunka kiállítás is látható lesz, többek között horgolt, hímzett, illetve goblein munkákból. Az érdeklődők természetesen a település híres kemencés kenyérlángosát is megkóstolhatják majd.

A rendezvényre leginkább a térségből érkeznek vendégek, idén mintegy háromszáz látogatóra számítanak, tudtuk meg Endrész Erzsébettől, a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnökétől. A tűzgyújtás és tűzugrás este nyolckor kezdődik majd.