A Múzeumok Éjszakájának programjaihoz hetedik alkalommal csatlakozott Makó. A József Attila Múzeumban az Osztrák-Magyar Monarchia híres királynőjének emléket állító kiállítást is bejárta az osztrák és magyar nemzetiségű nagykövet.

Nagy Szabolcs – Makó

Egy nemrég restaurált, Erzsébet királynőt ábrázoló festmény is látható lesz a Múzeumok Éjszakáján Makón. Emellett kamara kiállítással, ruhabemutatóval, zongora koncerttel és társastánc bemutatóval is megemlékeznek Ferenc József feleségéről, és a kiegyezés korszakáról.

– A város múzeuma több relikviát is őriz, ami a királynő személyéhez köthető, ehhez több más múzeumból is kaptunk tárgyakat, hogy az éjszakai túrán bemutathassuk őket. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Habsburg család egyik leszármazottja a megnyitón is részt vett, sok szállal kötődik Makóhoz, hiszen édesapja Habsburg Ottó a város Díszpolgára is. – válaszolta kérdésünkre Farkas Éva Erzsébet.

A kiállítást megnyitó Habsburg György szerint a legtöbben Magyarországon a róla készült filmekből ismerik a királynőt, ám ezek kevésbé tükrözik a valóságot.

– Erzsébet királyné nagyon szerette Magyarországot, ez közismert dolog, politikai szerepet vállalt a kiegyezésben is. Azok a pozitív változások, gazdasági fejlődés, ami ezután történt a térségben neki is köszönhető, a magyar politikusokkal együtt nagyon sok időt, energiát fektettek ebbe. Ez a közös történelmünk, öröm volt végigmenni az ennek egy részletét bemutató kiállításon – fogalmazott a nagykövet.

Szombaton, a Múzeumok Éjszakájának programjai 16 órakor kezdődnek majd a József Attila Múzeumban, és egészen éjfélig tartanak majd a különleges, éjszakai tárlatvezetésekkel.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest