Belföld Hírek Makó Térség

Lázár: most zajlik a makói ivóvíz fertőtlenítése

Hétfőn egyeztetnek a makói ívóvízrendszer-konstrukció ügyében. A fejlesztés során baktérium került a rendszerbe, és most zajlik a fertőtlenítés. Igazságügyi szakértőknek kell eldönteniük, hogy mi (kivitelező, tervező stb.) okozta a problémát – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. Archív képünkön polgármesterek a nagyéri tisztítóban.

MH összeállítás

Magyarország a leghatározottabban visszautasítja az unió határainak megnyitását és a migránsfalvak Közép-Kelet-Európába telepítését – közölte Lázár János, aki az Európai Parlament zöldfrakciója vezetője telepesekre vonatkozó javaslatáról azt mondta, komplett falvakat javasol áttelepíteni Szíriából, illetve a térség országaiból Közép-Európába, így Magyarországra is.

Hangsúlyozta, minden országnak joga van ahhoz, hogy meghatározza, mi történik a területén, állampolgárai kivel élnek együtt. Szerinte ezek a viták összekapcsolódnak a biztonság kérdésével, az Európai Tanács ülésének egyik legfontosabb kérdése a biztonság. Hozzátette: ma már olyan Európában kell élnünk, ahol hétköznapivá váltak a kisebb, nagyobb terrorcselekmények, terroresemények.

Lázár János közölte, az elmúlt egy évben nem történt olyan terrorcselekmény Európában, amelynek ne lett volna köze valamilyen formában a bevándorláshoz. Ezeket a terrorcselekményeket első vagy második generációs bevándorlók követték el – tette hozzá. A miniszter elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök ezért az Európai Tanács mostani ülésén amellett lesz, hogy Európában fokozott biztonsági együttműködés alakuljon ki, gyorsuljon fel Európa védelmi képességeinek megerősítése, a közös európai hadsereg kialakítása. Hozzátette: fontos, hogy az unió külső határaink megvédése legyen fókuszban.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Elmondta évente 3000-rel csökken az óvodába járók száma, idén nyáron 100 ezer gyerek megy valamilyen táborba az országon belül, 35 ezren pedig a Kárpát-medencében fognak táborozni. A miniszter közölte: Magyarország versenyképessége azért is romlott, mert túlságosan nagy a bürokrácia, ezen belül is az adóbürokrácia. Épp ezért a kormány nagy eredménynek tekinti, hogy a NAV idén először készítette el az állampolgárok adóbevallását.

Lázár János Brexit tárgyalásokat úgy értékelt: az EU nagy bajban van, hiszen az egyik legfontosabb tagállam lép ki. Százezres nagyságrendben élnek magyarok Nagy-Britanniában, ők most jogvédelmet igényelnek, ezért fontos, hogy a magyar kormány az ő érdekeiket fokozottan próbálja védeni – közölte, jelezve, hogy Magyarország nem tárgyal külön a britekkel.nHozzátette: Magyarország “fair Brexitben” érdekelt.

Szólt arról is, hogy a miniszterelnökök áttekintik azokat a megállapodásokat, amelyeket az európai közösség kötött harmadik országokkal a migráció megfékezése érdekében. Példaként a Törökországgal kötöttet említette.

A miniszter azt is kijelentette, hogy a kormány kifejezetten ellenzi, hogy Európa liberalizálja a családegyesítést. Mint kifejtette, hogy az Európa Tanács (ET) meghirdette a bevándorló családok újraegyesítésének programját, amely szerinte súlyos kihívást fog jelenteni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit, mivel a V4 elnökségének átvétele után Európában napirendre kerülnek a migráció kérdései. Európa jövője a tét – fogalmazott, hozzátéve: ebben Közép-Európának szerepe, feladata, felelőssége és kötelessége van. Fontosnak tartotta a V4 érdekeinek képviseletét a 2020 utáni uniós költségvetés vitájában is.

Egy kérdésre beszámolt arról is, hogy a magyar kormány képviseletében Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott pénteken New York államban tárgyal a CEU ügyéről. Elmondta, a parlament hozott egy törvényt, a kormány azt végrehajtja. Hozzátette: készek módosítani a törvényt, de az elmúlt időszakban még nem látott olyan érvet, ami miatt módosítani kellene a jogszabályt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.