Hírek Makó

Talajvízzel birkóznak a könyvtárépítésnél

Több mint egy méterrel kell mesterségesen lejjebb szorítani a talajvízszintet az alapozáshoz. Bejutottunk az építési területre, megmutatjuk hogyan zajlik a munka.

Nagy Szabolcs – Makó

Mint korábban beszámoltunk róla, csúszhat a Makovecz terv alapján épülő új könyvtár elkészülése. Cikkünk megjelenése után megkeresett minket a kivitelező is, így közelebbről láthattuk pontosan milyen munkálatok is folynak a területen.

Az építésvezetőtől megtudtuk, a munkaterület átadása után a szolgáltatókkal egyeztetve megkezdődtek a közmű feltárások, ez másfél hétig tartott, csonkokat kellett levágni, és áthelyezni. Ezután a területről lekerült 40 centiméter föld, a talajvíz azonban okozott némi fejtörést.

– Annyira fent van Makón a talajvíz, hogy nehezen bírunk vele, ahhoz is kellett másfél hét, amíg be tudtuk állítani a szintet. Egy méter hatvan centinél már ott van, miközben az alapozás kettő méter nyolcvan centi mély, addig kell lenyomnunk mesterségesen a talajvízszintet. Folyamatosan dolgozunk, ebben az évben szeretnénk tető alá hozni az épületet – mondta el Török Krisztián.

A talajvízszintet folyamatosan a megfelelő mélységben tartják, az épület alapozásához pedig mintegy 350 köbméter beton került bedolgozásra. Az építésvezető azt is hozzátette, egy ekkora projektnél nagyon fontos a munkálatok ütemezése. A munkálatokat addig tudják folytatni, amíg mínusz öt fok alá nem süllyed a hőmérséklet.

navigate_before
navigate_next

One Response

  1. Érdekes.A nyugalmi talajvíz szintje -2méter 10 centin van. Szép utván

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.