Belföld Hírek Makó Térség

Makón is toboroznak önkéntes területvédelmi tartalékosokat

Itt a lehetőség azok számára, akik szeretnének részt venni a katonai éleben. Önkéntesek toboroznak a kormányablakokban. Makóra kétszer is jönnek! Fotó: honvedelem.hu

MH-Makó

Ma délelőtt 9-kor a vásárhelyi kormányablakban kezdődik az önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzása. Ne mérgeskedjen, semmiről sem maradt le! A toborzók a makói kormányablakban a nyáron kétszer is várják majd a jelentkezőket: július 12-én délelőtt 9 és déli 12 óra között, illetve augusztus 30-án délelőtt 9 és déli 12 óra között.

A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja az önkéntes tartalékos rendszerét, amelynek új elemeként a helyi közösségekre építve hozza létre az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) szolgálati formát.  A tartalékosok felkészítése helyben történik, alapvetően a járásban, esetleg a megyén belül, évente összesen. A területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, tudást kapnak, mely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi, rendészeti vagy katasztrófavédelmi helyzetről.

Már annak az évnek a végén, amikor az állampolgár önkéntes tartalékos katonai szolgálatra szerződést köt, megadják a következő évre tervezett kiképzés lehetséges időpontjait, amelyeket aztán leegyeztetnek vele. A felsőfokú tanulmányokat folytató diákok esetén a kiképzést mindig a szorgalmi és vizsgaidőszakot követően tervezzük, azoknál a munkáltatóknál pedig, ahol csoportosan jelentkeznek a munkavállalók, egyéni egyeztetést tartanak, hogy a munkáltató szempontjából melyek lennének a megfelelő időszakok.
Az idei év annyiból lesz speciális, hogy akik augusztus közepéig jelentkeznek, azoknak lesz lehetőségük, hogy még idén nyár végén/ősszel megkapják a felkészítést és azt követően katonai esküt tegyenek.
Nagyban számítanak az állampolgárok hazaszeretetére, úgy gondolják, hogy ez óriási motivációs tényező. Az ország összes járásában felálló századok parancsnokainak többségét, 147-et, már kiválasztottunk. Az ő felkészítésük meg is kezdődött. A honvédelmi miniszter utasítása alapján mind a 197 járásban – beleértve a 23 fővárosi kerületet „önkéntes területvédelmi köteléket” kell létrehozni.

Az „építkezést” azokon a helyeken kezdték, ahol jelenleg is van aktív katonai szervezet. Tíz megyében már rendelkezésre állnak azok a kiképző századok, amelyek az adott megyében a járási századok kiképzésének végrehajtásáért felelnek. A toborzást Veszprém és Hajdú-Bihar megyében kezdték meg. Eddig több mint háromszázan regisztráltak területvédelmi tartalékosnak. A tervek szerint a jövő hónapban kötnek velük szerződést, s megkezdődhet a kiképzésük.

Olyan ösztöndíjrendszer kialakításán is dolgoznak, amely azt segítené, hogy minél több felsőoktatásban tanuló vállaljon önkéntes tartalékos katonai szolgálatot. Emellett már az általános iskola felső tagozatos diákjai számára is szerveznek tájékoztatókat, és évről évre népszerűbbek a honvédelmi táborok is. Szeretnék tovább bővíteni azon iskolák körét, ahol a katonai alapismeretek tantárgyat oktatják. Jelenleg 54 ilyen intézmény van. A katonai oktatás népszerűségét jelzi az is, hogy az ország egyetlen katonai középiskolájába – a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumba – 7-10-szeres a túljelentkezés.

Ha szereti a kihívásokat, ha szeretne tenni otthona és környezete biztonságáért, vagy kipróbálná a katonai szolgálatot, de még nem biztos benne, hogy hivatásszerűen vállalná azt, akkor jelentkezzen önkéntes tartalékos katonának!

A fentieken túl a Magyar Honvédség meg kívánja teremteni a lehetőséget önkéntes tartalékos jogviszony létesítése nélkül is az alapvető honvédelmi ismeretek elsajátításának, főként a 14. életévüket betöltött fiatalok részére. E lehetőséget Honvédelmi Előképzés keretében fogjuk biztosítani, melynek elvégzését követően, figyelemmel a modul rendszerű alapfelkészítésre, a később önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezők, rövidített alapfelkészítésen vehetnek részt.