Hírek Makó Térség

Négy év próbaidő a palotai gazda ítélete

Bizonyítottnak látta a Makói Járásbíróság a kényszermunka bűntettét első fokon. A csanádpalotai férfi ügyvédje fellebbezést nyújtott be, így az ítélet nem jogerős.

Nagy Szabolcs – Makó

Egy év szabadságvesztés lett a büntetése a gazdának, aki fizetés és szabadság nélkül, emberi lakhatásra alkalmatlan körülmények között elszállásolva dolgoztatta több alkalmazottját. A bíróság az enyhítő körülményeket – többek között a vádlott idős korát, büntetlen előéletét és az általa alkalmazott enyhe fokú kényszerítést – figyelembe véve az ítéletet 4 év próbaidőre felfüggesztette. A csanádpalotai férfi emellett 900 ezer forintos pénzbüntetést kapott, és a perköltség nagy részét is neki kell kifizetnie.

Mint korábban beszámoltunk róla, hasonló tárgyalás még nem zajlott Magyarországon, a Büntető Törvénykönyvbe ugyanis csak 2013-ban került bele a gazda cselekménye. Emiatt az ítélet precedensértékű lehet a későbbi bírói gyakorlatra nézve.

A bíró az ítélet indoklásában kifejtette, a palotai férfi a sértettek kilátástalan helyzetét használta ki a dolgoztatásukkor és ennek fenntartására törekedett azzal, hogy munkájukért pénzt nem, csak emberi lakhatásra alkalmatlan szállást, ételt, és havonta egyszer pár ezer forintos bevásárlást biztosított. Így ugyanis esélyük sem volt az alkalmazottaknak arra, hogy némi pénzt összespórolva esetleg később javítsanak helyzetükön.

A bíróság szerint a gazda pontosan tudatában volt annak, hogy mit tesz, illetve azzal is tisztában kellett lennie, hogy ez a fajta foglalkoztatás nem megengedett.