Hírek Makó

Megújul a makói zsidó temető

Másfél milliárd forintot nyert pályázaton a MAZSIHISZ a magyar zsidó örökségek felújítására Kelet-Magyarországon. Kövesút, közösségi tér és látogatóközpont is lesz Makón.

Nagy Szabolcs – Makó

Makó határától három kilométerre található a jángori zsidó temető, amelynek felújítása évtizedek óta napirenden van. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének nyertes pályázatán Miskolc, Sátoraljaújhely, Nagykálló és Nyírtass mellett Makón is elindulhat majd a fejlesztés a közeljövőben.

A pályázat célja a zsidó kulturális örökség megőrzése, bemutatása, valamint a zarándokturizmushoz kapcsolódóan a vendégfogadás feltételeinek javítása.

A képek forrása: Urbancsok Zsolt

– Egy nagyon rossz minőségű földút vezet a temetőhöz, már több mint száz éve próbálja a zsidó közösség elérni, hogy ezt kövezzék ki. Sokszor megvolt a szándék a város részéről, csak pénz nem volt. A rendszerváltás után Buzás Péterrel is tárgyaltak, de ez sem vezetett eredményre. Most egy turisztikai fejlesztés keretében újulhat meg, ez a vallási turizmus miatt nagyon fontos – tudtuk meg a Csongrád Megyei Levéltár Makói Levéltárának vezetőjétől.

Urbancsok Zsolt hozzátette: Azért jelentős ez a temető, mert egy csodarabbi sírja is itt van, az országnak ezen a részén Makó ebből a szempontból egyedülálló. Az út mellett a zsinagóga területén látogatóközpont, közösségi tér, és mikve is kialakításra kerül. Ez utóbbi egy rituális fürdő, amely országosan is különleges emlék, ennek maradványai jelenleg egy betonlappal vannak lefedve.

A pályázattal kapcsolatban kerestük a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét is, ám ők későbbre ígértek tájékoztatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.