A fiatal Laurencsik Enikő nem mindennapi feladatba vágott bele: a 23 éves makói lány a fiatal gazda-program keretén belül Makó-Rákoson egy tanyát vett, ahol bikák, bárányok és baromfik élnek. Enikő mindennapjait kint tölti az állatok között, akik nagyon hálásak egy-egy simogatásért.

Gajáta Fanni – Makó-Rákos

Bár először megijedtek a fényképezőtől a borjúk, miután gazdájuk, Laurencsik Enikő odalépett hozzájuk, megnyugodtak. Hálásan dugták ki a fejüket a karámnál, s alig várták, hogy mindenki egy-egy simogatást kapjon.

A 23 éves Enikő 2015-ben pályázott a fiatal gazda-programra, amelyet sikeresen meg nyert. Ennek köszönhetően vásárolhatta meg azt a tanyát, ahol találkoztunk, Makó-Rákoson. A programban nyert pénzösszegből tartja fent az állatokat. Nem ismeretlen számára a mezőgazdaság, ugyanis mezőgazdasági technikusként végzett, illetve az aranykalászos gazda tanfolyamot is elvégezte. Ezek mellett erdészeti gépkezelői jogosítványa is van.

– Azért pályáztam, mivel nagyon szeretem az állatokat és szeretek is velük foglalkozni. Jelenleg másodállásban csinálom, azonban a célom az, hogy főállásban foglalkozhassak a jószágokkal és a tanyával, illetve hogy bővítsem az állományt és mezőgazdasági járműveket is beszerezzek – árulta el Enikő.

Jelenleg bikák és hízó bikák, bárányok, tyúkok és kakasok találhatóak a tanyán. A bikák exportként Törökországba mennek. A fogoly színű, fajtiszta tojó tyúkok a gödöllői génbankból származnak és törzskönyvük is van. A tojásokat értékesítik is térségben.

A kinti munkákban szülei és megbízott emberek segítenek jelenleg. Ahogy már korábban is említette: szeretné, ha rövidesen ez lenne a főállása is.

– Minden nap kijövök ide, megnézem, hogy vannak, megitatom és megetetem őket. Mindegyik jószágot szeretem, de legjobban a két ikerbárányt kedvelem. Ők március közepén születettek. De testvéreik februárban jöttek a világra – mesélte a lány az állatoknál.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest