Weszely Tamás még februárban Szabó Sándor jegyzői iroda vezetőnek írt levelében azt kezdeményezte, hogy az Erdei Ferenc teret Návay Lajos térré nevezzék át. (Igaz abból már van egy.) A javaslat felülvizsgálatát a helyi Fidesz-KDNP frakció megkezdte. Nem kapkodták el, 4 hónapja gondolkodnak, mi is legyen.

Korom András – Makó

Weszely Tamás makói polgárként még február 22-én írt elektronikus levelet Szabó Sándornak, a makói önkormányzat jegyzői iroda vezetőjének, melyben felhívta a figyelmét, az Erdei Ferenc tér elnevezésének törvénytelen voltára és egyben javasolta annak átnevezését Návay Lajos térre. Kérte, hogy az irodavezető hívja fel a a makói képviselő-testület figyelmét, a közterület elnevezésének „jelenleg fennálló törvénytelen állapotra” és kezdeményezze ezen állapot megszüntetését.

Weszely levelében hivatkozott az önkormányzati törvény azon bekezdésére, mely szerint „közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.” Segítségként közölte azt is, hogy ugyanezen törvény a következőket írja: „Ha a helyi önkormányzat döntése során kétség merül fel a tekintetben, hogy a közterület neve megfelel-e a hivatkozott meghatározásnak, arról beszerzi a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását.”

Weszely leveléhez teljes egészében mellékelte a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását, mely Erdei Ferencről a következőket írta: „Nevének használata közterület vagy közintézmény elnevezésében nem javasolt, mivel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14. § (2) bekezdése szerint XX. századi önkényuralmi politikai rendszer megalapozásában, kiépítésében és fenntartásában vett részt.

– Úgy látom feladtam a leckét az önkormányzatnak, mert ma napig nem tudták ezt feldolgozni – mondta érdeklődésünkre Weszely Tamás.

A múlt héten érdeklődtünk a városházán, hogy mit kívánnak lépni a februári kezdeményezés kapcsán. Megtudtuk: A Magyar Tudományos Akadémia Erdei Ferenccel kapcsolatos állásfoglalása alapján a javaslat felülvizsgálatát a Fidesz -KDNP frakció már megkezdte. A végső döntést azonban a képviselő-testületnek kell meghoznia.

Persze nem a tér az egyedüli Erdei Ferenc emlékhely, hiszen az ottani szobra mellett több őt megörökítő alkotás is található a városban, egy emléktábla például éppen a Hagymaházon.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest