Hírek Makó

Makói polgár kezdeményezte az Erdei Ferenc tér átnevezését

Weszely Tamás még februárban Szabó Sándor jegyzői iroda vezetőnek írt levelében azt kezdeményezte, hogy az Erdei Ferenc teret Návay Lajos térré nevezzék át. (Igaz abból már van egy.) A javaslat felülvizsgálatát a helyi Fidesz-KDNP frakció megkezdte. Nem kapkodták el, 4 hónapja gondolkodnak, mi is legyen.

Korom András – Makó

Weszely Tamás makói polgárként még február 22-én írt elektronikus levelet Szabó Sándornak, a makói önkormányzat jegyzői iroda vezetőjének, melyben felhívta a figyelmét, az Erdei Ferenc tér elnevezésének törvénytelen voltára és egyben javasolta annak átnevezését Návay Lajos térre. Kérte, hogy az irodavezető hívja fel a a makói képviselő-testület figyelmét, a közterület elnevezésének „jelenleg fennálló törvénytelen állapotra” és kezdeményezze ezen állapot megszüntetését.

Weszely levelében hivatkozott az önkormányzati törvény azon bekezdésére, mely szerint „közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.” Segítségként közölte azt is, hogy ugyanezen törvény a következőket írja: „Ha a helyi önkormányzat döntése során kétség merül fel a tekintetben, hogy a közterület neve megfelel-e a hivatkozott meghatározásnak, arról beszerzi a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását.”

Weszely leveléhez teljes egészében mellékelte a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását, mely Erdei Ferencről a következőket írta: „Nevének használata közterület vagy közintézmény elnevezésében nem javasolt, mivel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14. § (2) bekezdése szerint XX. századi önkényuralmi politikai rendszer megalapozásában, kiépítésében és fenntartásában vett részt.

– Úgy látom feladtam a leckét az önkormányzatnak, mert ma napig nem tudták ezt feldolgozni – mondta érdeklődésünkre Weszely Tamás.

A múlt héten érdeklődtünk a városházán, hogy mit kívánnak lépni a februári kezdeményezés kapcsán. Megtudtuk: A Magyar Tudományos Akadémia Erdei Ferenccel kapcsolatos állásfoglalása alapján a javaslat felülvizsgálatát a Fidesz -KDNP frakció már megkezdte. A végső döntést azonban a képviselő-testületnek kell meghoznia.

Persze nem a tér az egyedüli Erdei Ferenc emlékhely, hiszen az ottani szobra mellett több őt megörökítő alkotás is található a városban, egy emléktábla például éppen a Hagymaházon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.