Térség

„Belebolondultunk már ebbe a választásba!”

Ezt az egyik nagymama mondta ma délelőtt, amikor arról kérdeztük, milyen polgármestert szeretne a város élére. Mások is osztották a véleményét azzal, hogy a névtelen szórólapos mocskolódás nem meggyőzte, hanem eltaszította az embereket a két legesélyesebb jelölttől.

Korom András – Csanádpalota

– Ha tudná Sanyi, hogy mi folyik itt a távozása óta, hát bizony feltámadna! – morgott egy helybéli férfi, aki szintén a kampány hangvételén háborodott fel. – A palotaiak nem szoktak hozzá, s szerintem nem is érdemlik meg azt a mocskolódó szórólapos hadjáratot, mellyel a két legesélyesebb jelöltet: Pistát (Debreczeni Istvánt – a szerk.) és Erzsit (Nyergesné Kovács Erzsébetet – a szerk.) próbálták meg lejáratni. Nem értem kinek jó ez, hiszen ezek nem meggyőzték az embereket, hanem eltaszították őket mindkettőtől – mondta, s többen egyet is értettek vele – igaz névtelenséget kérve.

A mai időközi polgármester-választásra, melyet Kovács Sándor halála miatt kellett megrendezni, összesen 2445 választót várnak az urnák elé. A szavazásra jogosultak három helyen, a Dér iskolában, a szomszédos művelődési házban, illetve a Kálmány Lajos utcai idősek otthonában berendezett szavazókörben adhatják le voksaikat egészen este 7 óráig. A szavazólapokon egyébként Gajdics Róza, Mikulán László, Szügyi László, Nyergesné Kovács Erzsébet és Debreczeni István függetlenként, míg Kovács Zoltán Gábor a Magyar Munkáspárt jelöltjeként szerepel.

Végigjártuk mindhárom szavazókört. Délelőtt 10-ig az 1. számú, az iskolában működőben a 821 ide tartozó választó közül 181-en jelentek meg. A 2-es számúban, azaz a művelődési házban működőbe 834 helybélit várnak, negyed 11-ig közölük 217-en voksoltak, míg a 3-s számú, az idősek napközi otthonába működőbe 770 szavazót várnak, itt háromnegyed 11-ig 210-en adták le szavazatukat.

– Ilyen durva kampány még nem volt itt, pedig 1949-ben születtem s egynéhány választást már átéltem. Folyamatosan kaptuk a lejárató papírokat, én még a hét végén is. Nem tudom, hogy miért harcolnak ennyire, hogy polgármesterek legyenek – Benke Jánosné. Hozzátette: sok embernek “meg lett zavarva” a gondolata a szórólapokkal. – Majdnem úgy volt, hogy el sem jövök, mert nem tudtam, kire voksoljak. Aztán elolvastam a Pista és Erzsi programjait, arra szavaztam, amelyikét jobbnak tartottam – tette hozzá.

– Nézze meg, olyan a főtér környéke, mint a karácsonyfa, nemhogy plakátok mindenütt, a villanyoszlopokon és a buszmegállón, de még olyan óriás szórólap is van, több is – mutatta az úttest fölött kifeszített egyik molinót – egy szintén idősebb asszony, aki szerint kétségtelen, hogy Debreczeni István mögött a Jobbik, míg Nyergesné mögött a Fidesz áll. Szerinte a két párt ugyanúgy mérkőzik egymással Csanádpalotán, ahogy teszi ezt az országban is. – Nem tudom, hogy különben miért lenne annyira fontos az, hogy ki üljön bele a polgármesteri székbe? Hacsak nem rejtegetnek aranyrudakat alatta! – tette hozzá.

– Vegyesek az érzéseim az erős kampány után, de természetesen bízom a sikerben – mondta Nyergesné Kovács Erzsébet, miután leadta voksát. A független, de Lázár János által a palotaiaknak ajánlott polgármesterjelölt magas, 50 százalék fölötti részvételre számít.

Nyergesné Kovács Erzsébet délelőtt az iskolában szavazott.

Szerettünk volna szavazás közbeni fényképet készíteni Debreczeni Istvánról is, de a jelölt péntek óta nem vette fel telefonját hiába hívtuk, és SMS-üzenetünkre sem reagált.

– Fontosnak tartom, hogy beleszóljak a város életébe, hiszen itt lakom és a kislányom is itt fog felnőni – mondta Bornemissza Anikó, aki kislányával, Bozsik Lénával érkezett szavazni. Hozzátette, hogy a jelöltek jövőképe alapján döntött, hogy kit támogat, egyáltalán semmit sem számított a durva szórólapozás. – Az új polgármestertől mindenféleképpen a település fejlődését várom el.

Léna dobja be a szavazólapot az urnába.

Nem bízta magát a szóbeszédre, a szórólapokra Farkas Erzsébet: – Minden gyűlésen ott voltam, s ezekből vontam e magamnak a konzekvenciát – árulta el. A Temesvárról 3 éve átköltözött asszony hozzátette: – Nagyon jó emberismerő vagyok, s ezért egy becsületes emberre szavaztam. Persze a maga módján mindegyik az, senkit sem szabad kritizálni, senkit sem szabad elítélni. Ami harc itt zajlott köztük, ezért a székért, fölösleges volt. Harc helyett én inkább a nyugalmat választanám és a zsíros kenyeret. Aki polgármester lesz, most még nem tudja, mit vállal a fejére és csak egy élete van, amit stressz nélkül szeretetben és megértésben kellene élni – tette hozzá.

navigate_before
navigate_next

– Nem tudom, hogy mi lesz. Ott voltam Erzsike Lázár Jánossal rendezett fórumán és Pista tegnapi kampányzáróján is. Az előbbi üzenete nekem egyértelmű volt, a miniszter azt mondta, hogy Nyergesné programját támogatja, s annak megvalósításához félmilliárdos támogatás is lesz. Pistánál ilyet senki sem ígért – összegezte a véleményét egy középkorú, de neve elhallgatását kérő férfi.

Majd harminc emberrel beszéltünk ma délelőtt, de névvel csak néhányan vállalták mondandójukat. Az pedig kiderült, hogy a kampány történéseiről – életkortól szinte függetlenül – elsősorban az internetről, másodsorban a vásárhelyi tévé adásaiból, harmadsorban a gyűléseken való személyen részvételből, illetve a szóbeszédből tájékozódtak. A szórólapokat sorolták hírforrásként a legutolsó helyre, s azokat tartják a leghiteltelenebbnek.

Forrás: csanadpalota.hu

Arra, hogy mi lett a szavazás végeredmény, azaz ki vezetheti a várost a következő választásokig hátralévő bő másfél évben, csak az este 7-es urnazárást követő szavazatszámlálás után derül ki.

A végeredmény persze – leghamarabb várhatóan este negyed 9 után – közöljük.