Színes Térség

„Arattak” a kövegyi kultúrházban

Tizedik alkalommal rendeztek Kövegyen Aratóbálat. A telt házas szombat esti eseménynek a helyi művelődési ház adott otthont. A nyári mezőgazdasági munkák kezdetét táncos mulatsággal ünnepelték, és a színpadon arattak is.

Szabó Anita – Kövegy
A nyári betakarítás régen kézi erővel folyt, ami nehéz, fáradságos munkát jelentett. Ezért, amikor az aratási időszak véget ért, az emberek hálát adtak, szentmisével, vacsorával és tánccal ünnepeltek. Ma már ugyan gépek végzik a folyamatot, de a régi emlékek felidézése, a közös mulatság igénye erősen él a helyiekben.

Ezeket kapcsolta ügyesen össze a bál két szervezője, Borsosné Luczó Gizella és Jáksó Károlyné, akiknek munkája nyomán egy évtizede feléledt a régi hagyomány.

– Az idén is törekedtünk arra, hogy tartalmas programot állítsunk össze. A műsorban szerepelnek a Csanádpalotai Hagyományőrzők egy széki tánccal, nótázni fog Sebők Tamás és Tóth Ferenc, majd fellép a Makói Megváltozott Munkaképességűek és Nyugdíjasok Közhasznú Egyesülete színjátszó csoportja. A jó hangulatról ezúttal is Horváth Csabáné és zenekara gondoskodik majd az este folyamán – ismertették a programot az esemény ötletgazdái, akik a jubileumi alkalomra érdekességgel is készültek. A jelenlegi aratásformákról tartott beszámolót az esemény fővédnöke, Tamás István.

navigate_before
navigate_next

–  Elődeink mindennapjait nagyban meghatározta a betakarítás, amelynek tudománya apáról-fiúra szállt. Mivel főként a mezőgazdaságból éltek a családok, az aratás sikeressége, a termés bősége meghatározó volt. Nem volt mindegy, mekkora lesz a mindennapi kenyér, amelynek megadásáért imádságban is mindig fohászkodtak – emelte ki nyitó beszédében a Zöldhatár Kft. cégvezetője.

Az Aratóbál népszerűsége mit sem csökkent tavalyhoz képest, az idén is telt házas volt a rendezvény, amelyen a település apraja-nagyja együtt szórakozott. Kövegy, bár csak 406 lakossal rendelkezik, de rendkívül aktív közösségszervező tevékenységet folytat. Családias légkörű eseményeiken sokan érzik jól magukat.

– Többször voltunk már itt, mindig remek a hangulat és nagy vendégszeretettel fogadnak bennünket. Ha lesz módunk rá, legközelebb is jövünk a csapatunkkal. Most a hagyományos aratást bemutató új darabunkat fogjuk előadni. Én először lépek fel, egy kicsit izgulok is – tudtuk meg Szalma Ferencné Erzsikétől, a MENYUKE tagjától. Nem volt miért, mert a dramatikus játék nagy siker volt, csakúgy, mint maga az aratóbál. A tervek szerint ősszel, a hagyományos nyugdíjas találkozóval folytatódnak tovább a kövegyi programok.