Belföld jegyzet

Mibe betegedhetett bele a DK sztárfellépője?

Gyurcsány Ferenc nem érkezett meg a tegnapi makói fórumra, hiába várták a támogatói. A pártok vezető politikusai ritkán mondanak le közvetlenül a rendezvény előtt fellépést, elgondolkodtunk milyen okai lehettek erre a volt miniszterelnöknek.

Nagy Szabolcs jegyzete

Ha egy párt vezető képviselője nyilvános eseményen megjelenik, az mindenképpen nagy érdeklődésre számot tartó esemény, amelyet általában többhetes egyeztetés előz meg. Persze az viszonylag sokszor előfordul, hogy egy-egy prominens személy elkésik a helyszínről, de most nem erről volt szó, Gyurcsány Ferenc egyáltalán nem jött. Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke erről ráadásul alig valamivel a rendezvény előtt tájékoztatta a sajtót, amikor a sztárfellépőnek már régen az autópályán kellett volna robogni a Makó felé.

Joggal lehetnek csalódottak tehát a DK támogatói, mert nyilvánvalóan sokkal inkább kíváncsiak lettek volna Gyurcsány Ferenc, mint Nagy-Huszein Tibor gondolataira. A hivatalos tájékoztatás szerint a volt miniszterelnök lebetegedett, de a pártelnöknek emellett is számos oka lehetett arra, hogy messze elkerülje a nyilvánosságot és Makót, főleg ezen a napon.

Itt van például a nemrég éppen általunk kirobbantott szocialista jutalombotrány, ami így vagy úgy mindenképpen szóba került volna. Rákérdezhettek volna a makóiak is a fórumon, de a sajtó biztosan nem hagyott volna ki olyan ziccert, hogy megtudja evvel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc véleményét. Annál is inkább, hiszen egyrészről a jutalomosztás idején éppen ő is a közös padsorban ült még, mi több miniszterelnök is volt. Másrészről meg most éppen a szokásos összefogás van napirenden, így nyilván nem mindegy milyen híre van annak a pártnak, akivel épp gőzerővel szeretnénk összebútorozni a választás idejére.

És ha már összefogás, bár nem tudjuk Buzás Péterrel milyen viszonyban van most a DK vezetője, de az biztos, hogy Botka László rendre lepattintja ebben a kérdésben, hol nyilvános rendezvényen, hol telefonon, hol levélben. Gyurcsány Ferenc egyelőre állja a sarat, hiába javasolja folyamatosan a szocialisták miniszterelnök jelöltje, nem akar visszavonulni, hosszú távon pedig ebbe a harcba is bele lehet betegedni.

A Sukoró-ügyet nem sikerült lemosni.

Ami azonban végképp heveny rosszullétet okozhat, az ha elmarasztaló bírósági ítélet születik egy volt miniszterelnök idejéből az államot is érintő ügyben. Márpedig épp tegnap történt, hogy a nagy botrányt kiváló Sukoró-perben szabadságvesztésre ítélték a vádlottakat, mert mintegy egymilliárd forint kárt okoztak az államnak.

Gyurcsány Ferenc a hosszú évek óta tartó tárgyalássorozatok alatt folyamatosan kiállt a miniszterelnöksége alatt állami tisztséget  viselő vádlottak mellett, annak idején Szegeden még személyesen is eljött a nyílt tárgyalásukra. Nem lenne csoda, ha a letöltendő szabadságvesztésre ítélésük megfeküdte volna a DK elnökének gyomrát, akinek érintettségét korábban szintén vizsgálta a hatóság.  Az ő bűnössége nem bizonyosodott be, de ahogyan Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón fogalmazott, minimum politikai felelőssége Gyurcsány Ferencnek is felmerült az ügyben, mert a kormányzati lebonyolításban ő is részt vett.

Az ítéletet még azért tegnap délben a Facebookon kommentálta a pártelnök, vélhetően ez után esett ágynak, mert makói fellépését már lemondta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.