Térség

Lázár: a Jobbik a palotai jelöltjét küldhetné elmeorvoshoz

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint érdekesen alakulna Csanádpalota jövője, ha a tudatszűkült állapotban plakátokat tépkedő Debreczeni István képviselné a települést polgármesterként.

Nagy Szabolcs – Csanádpalota

Érdeklődéssel várja a vasárnapi időközi polgármester választás eredményét – mondta portálunknak Lázár János. A térség országgyűlési képviselőjeként áttekintette a jelöltek programját és ez alapján támogatja Nyergesné Kovács Erzsébetet, akit felkészült, megbízható emberként ismert meg. A függetlenként induló Debreczeni István azonban ezer szállal kötődik a Jobbikhoz a miniszter szerint, ami így érdekes helyzet elé állíthatja a pártot.

– Mint ismeretes a Jobbik azt kezdeményezte, hogy mielőtt valaki állami tisztséget visel, egy elmeorvosi vizsgálatnak kellene alávetnie magát. Ez nem tudom a gyakorlatban hogyan működne, de én erre készen állok egyébként bármikor. Csanádpalotán azonban egy mentális zavarokkal küzdő jelöltet állítottak, akiről a hódmezővásárhelyi városi bíróság megállapította, hogy tudatszűkült állapotban 380 darab plakátomat sikerült a 2014-es választási kampányban letépnie. Azt kell eldönteniük a csanádpalotaiaknak, hogy egy ilyen emberre bízzák-e a közösség sorsát. Ha véletlenül így sikerülne, az izgalmas lenne a jövőt illetően, nem unatkoznánk – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Debreczeni István szerint a plakáttépkedés csak politikai véleménynyilvánítás volt, a Hódmezővásárhelyi Járási Bíróság végzésében azonban ez áll az esetről: „A vádlottnál a cselekményt megelőző időszakban és a cselekmény idején is egy tudatszűkült állapot, ún. krízishelyzet (amikor a személy kénytelen a lélektani egyensúlyát veszélyeztető helyzettel, külső körülményekkel szembenézni) állt fenn, ezzel magyarázható énidegen cselekedete, mely alapján a vádlott enyhe fokban volt korlátozva abban, hogy a terhére rótt cselekmény következményeit felismerje, illetve ezen felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.”