Makó színes

Beöltöztek, szirénáztak, locsoltak a Bartók sulisok

A rendőrség és a katasztrófavédelem által használt eszközöket is kipróbálhatták a gyerekek a ma délelőtti Yard-napon. A tájékoztatás mellett az ilyen bemutatókon nagy hangsúlyt kap a játék is, hogy minél több bizalommal forduljanak a fiatalok a rendvédelmi szervekhez.

Nagy Szabolcs – Makó

Első alkalommal tartott Yard-napot a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók székhelyintézményében. A rendőrség az tanévben részt vesz az iskola életében, kisebb rendezvényeket is többször tartanak, de olyan még nem volt, hogy egy egész napos programon itt legyen a rendőrség, tűzoltóság, és katasztrófavédelem egyszerre.

Az iskola igazgatójától megtudtuk, míg korábban a gyerekek tartózkodóbbak voltak az egyenruha láttán, ez ma már nem jellemző, ami annak is köszönhető, hogy az iskola közegében is látják a rendvédelmi szervek munkáját.

– Mivel a város is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a bűnmegelőzés lehetőségeivel, úgy gondoltuk, hogy mi is szervezünk egy ilyen napot. Hasonló kisebb rendezvények már voltak, és saját iskolarendőrünk is van, aki rendszeresen jön hozzánk. A tapasztalat azt mutatja, hogy minél jobban rálátnak a gyerekek, hogy milyen ezeknek a szervezeteknek a munkája, annál nagyobb bizalommal fordulnak hozzájuk az iskolán kívül is – mondja Nagyné Zombori Margit.

A gyerekek ezen a napon mindent megnézhettek, megfoghattak, és ki is próbálhattak felügyelet mellett. Így volt ujjlenyomat készítés, tűzoltó fecskendővel locsolás, és be lehetett ülni a rendőrautóba is.

– Belevisszük a játékosságot ezekbe a programokba, mert így nem azt érzik a gyerekek, hogy egy szigorú felnőtt egyenruhában áll mellette, hanem azt, hogy ő is tud játszani. Ezt nagyon élvezik a diákok. Emellett azon is elgondolkodnak a fiatalok, hogy esetleg ezeket a pályákat válasszák. Sokszor van olyan, aki megkérdezi, hogy mi kell majd ahhoz ilyen munkát végezzek majd én is – tudtuk meg Decsiné Oláh Zsuzsannától a Makói Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadójától.

A rendőrség az ehhez hasonló programokkal azt is szeretné elősegíteni, hogy a gyerekek merjenek segítséget kérni, felismerjék a vészhelyzetet és tudják, hogy ilyenkor mi a teendő – tette hozzá a főtörzsőrmester.

navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.