Hírek Makó

Megkérdeztük a pártokat a jutalombotrányról

A Fidesz felháborítónak tartja, a Jobbik elítéli és több átláthatóságot szeretne, a DK szerint aki részt vesz a város irányításában, az minden fillért megérdemel. Arra kértük a pártok képviselőit, értékeljék Buzás Péter jutalomosztási gyakorlatát.

Nagy Szabolcs – Makó

Elsőként a Fidesz reagált múlt héten megjelent cikkünkre, amelyben megírtuk 174 millió forintot vitt haza jutalomként egy szűk kör a Buzás Péter vezette városházáról. Czirbus Gábor szerint felháborító, hogy ennyit költöttek jutalomra, miközben fejlesztésre is fordíthatták volna a makóiak pénzét. A volt polgármestert nem tudtuk elérni, de megkérdeztük a többi pártot is, mi a véleményük az ügyről.

Mucsi Tamás, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke először is a közösségi oldalon kitett posztjára hívta fel a figyelmünket. Ebben azt írja, amikor ő az önkormányzatnál dolgozott, bevett gyakorlat volt, hogy az alkalmazottak, rendszerint mindegyik, egy havi fizetését kapta jutalomként év végén. Mucsi úgy számolt, átlagosan hatvanan dolgoztak körülbelül a hivatalban, így 17 év alatt 174 millióból fejenként 170 ezer forint juthatott bónuszként, erre pedig szükség van és jót tesz a munkamorálnak.

A választókerületi elnök valószínűleg félreértette az általunk írtakat, a makói polgármesteri hivataltól kikért adatokból ugyanis egyértelműen az derül ki, hogy egy viszonylag szűk kör nem néhány százezres, hanem néhány milliós jutalmat vehetett fel, és nem egyszer-kétszer, hanem nagyon sokszor. Bár végül is csak egy nulla a különbség, erre felhívtuk Mucsi Tamás figyelmét is, aki azt válaszolta ilyen nagyságrendű kifizetésekről nem volt tudomása, és azt sem tudja kaphatott-e a volt jegyző összesen mintegy 27 milliós jutalmat.

– Én dolgoztam Bánfi Margittal, ő bent maradt munka után, korábban bejött, mindenre odafigyelt. Ha ekkora jutalmat vett fel, én akkor sem sajnálom tőle. Akik felelősséget vállalnak és részt vesznek ennek a városnak a működtetésében, azok igenis megérdemeltek minden egyes fillért – mondta a DK választókerületi elnöke, bár néhány perccel előtte még azt ecsetelte nekünk, hogy szerinte túl sokat nőtt Farkas Éva Erzsébet és Czirbus Gábor fizetése. (Ezt nem a testület szavazta meg, hanem törvény szabja meg – a szerk.)

A Jobbik önkormányzati képviselője szerint ennek a jutalomosztási gyakorlatnak nem két és fél évvel az önkormányzati választások után, hanem sokkal korábban nyilvánosságra kellett volna kerülnie. Zeitler Ádám azt mondta kérdésünkre, ő már az első testületi üléseken is szorgalmazta az átvilágításokat és az átláthatóságot.

– Nincs azzal semmi baj, ha tiszta vizet öntünk a pohárba. Ha a jutalomosztás egy bizonyos határon túlmegy, az szerintem is elítélendő, de ha az egyszerű dolgozók a munkabérükhöz igazodó prémiumot kapnak, azzal nincs probléma. Én mindig az átláthatóság híve voltam, hiszen itt azért közpénzről van szó – tette hozzá Zeitler Ádám. Az önkormányzati képviselő szerint mivel Makó kisváros, minden egyes jutalmazott név szerint kiadása indokolatlan feszültséget szülne, de szabályozott formában támogatná a jelenleginél nagyobb nyilvánosságot.