Hírek Makó

Nem nyilatkozik a volt jegyző, hogy kapott-e jutalmat

Senki nem akarja megkönnyíteni, hogy elmondjuk a makóiaknak, pontosan kik és miért kapták a többmilliós jutalmakat 2014 előtt. A volt polgármester is elérhetetlen, annak ellenére, hogy még most is tagja a megyei önkormányzatnak.

Nagy Szabolcs – Makó

Sorra döngetjük a zárt kapukat az elmúlt 20 évben az önkormányzat hivatali dolgozóinak kifizetett jutalmak ügyében. Mint korábban megírtuk, összesen mintegy 174 millió forintot osztottak ki a béreken felül 1996 és 2013 között a makói polgármesteri hivatalban.

Hogy megkapjuk ezeket az információkat, közérdekű adatigénylést kellett benyújtanunk az önkormányzathoz, amelynek ugye a nevében is benne van, hogy a lakosságot, a közt érintő ügyről van szó. Annál is inkább, hiszen ezeket az összegeket a makói adófizetők pénzéből használták fel. A törvényi szabályozás értelmében azonban mégsem kaphattunk teljes képet, így kénytelenek voltunk az önkormányzati törvény alapján megpróbálni megfejteni, kihez tartozhatnak az esetenként több mint 4 millió forintot is elérő prémiumok.

Ez alapján arra jutottunk, hogy az egy embernek kifizetett legmagasabb tétel – mintegy 27 millió forint – Buzás Péter vezetése alatt valószínűleg a volt jegyzőhöz tartozik. Bánfi Margitnak 2014 végén szűnt meg a munkaviszonya a makói városházán, ám jelenlegi munkahelyén sikerült őt elérnünk. Azt kértük tőle, erősítse meg vagy cáfolja, valóban ő kapta-e a közérdekű adatigénylésben „egyéb munkáltatói jogkörben kifizetett jutalmak” alatt szereplő összeget.  Kérdésünkre azonban csak annyit válaszolt, hogy nem kíván nyilatkozni.

Szerettünk volna lehetőséget adni Buzás Péter volt polgármesternek is, hogy elmondja milyen feltételek alapján határozta meg a jutalmak mértékét, milyen plusz munkát kellett végeznie az érintetteknek, illetve hogy miért tartja reálisnak a személyenként sokszor több millió forintos, fizetésen felüli jutalmak kifizetését, amikor ennél jóval szerényebb összegből is meg lehet oldani a hivatali alkalmazottak munkájának elismerését.

A makói városházától kapott adatok alapján ugyanis az elmúlt három évben mindössze 3 millió forint jutalmat fizettek ki, míg ha a Buzás Péter alatti időszak átlagát számítjuk, akkor ennek tízszeresét kellett volna kiosztani ennyi idő alatt.

A volt polgármestert azonban nem sikerült elérnünk, ahogy tudomásunk szerint múlt hét csütörtök óta több más médiumnak sem. Pedig Buzás Péter jelenleg is közszereplő, a Csongrád Megyei Önkormányzat MSZP-s tagja, illetve a szocialista párt makói és térségi szervezete elnöke.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.