Hírek Makó színes

Bugacra utazhat a JAG-os Baranyi Lili és Fritsch Zsófia

Biológiai és környezetvédelmi témájú versenyen vettek részt a József Attila Gimnázium tanulói. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástára, a Romániai Magyar Pedagógusok Szervezetének Teleki Oktatási Központjával, valamint a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesülettel közösen meghirdetett Teleki Virág Versenyen szép eredményeket értek el a diákok. A képen Baranyi Lili és Fritsch Zsófia.

Gajáta Fanni – Makó

Interaktív biológiai és környezetvédelmi versenyen vettek részt a József Attila Gimnázium tanulói. Nemcsak a középiskolai kategóriában, hanem az általános iskolai korcsoportban is remekeltek a diákok. Őket Illés Emese, biológia-kémia szakos tanár készítette fel. A JAG-osok visszatérő versenyzők.

– Előzetesen egy projektmunkát kellett benyújtani a diákoknak, amelyben a Kárpát-medence védett erdei területeiről és az eltűnő, illetve kipusztuló fajokról kellett írniuk. Ezt a projektmunkát egy szakmai zsűri előtt kellett ismertetniük a tanulóknak – tudtuk meg a pedagógustól. Az egész napos versenyen gyakorlati és elméleti feladatok is voltak. Előbbiben ásvány- és állatfajok felismerése, illetve laborfeladatok is voltak. Az első helyezettek CSEMETE Bugaci természetismereti táborában, míg a III. helyezett csapat tagjai ezen kívül Erdélyben, a szovátai Teleki Oktatási Központban megrendezésre kerülő Teleki-virág Természetvédelmi Szaktáborban vehetnek részt.

A középiskolai kategóriában Baranyi Lili és Fritsch Zsófia, a 10. C osztály tanulói indultak. Az országos versenyen a két lány a 9. helyet hozták el. Lili hozzátette, összesen 30 csapat vett részt Szegeden.

– Nagyon jó volt, ugyanis ketten voltunk és támogattuk egymást – tette hozzá a lány. Zsófitól megtudtuk, sok segítséget kaptak felkészítő tanárjuktól, de rengeteg információt kerestek az internetről, könyvekből. – A legnehezebb téma talán az volt, amikor a növényeket és az ásványokat kellett felismerni, ugyanis nagyon sok volt és sok hasonlított is.

A lányok már várják a bugaci kirándulást, ugyanis a terepet megismerhetik a program során.

Országos mezőnyben a következő eredményeket érték el a diákok:

III. helyezett: Fodor Nóra és Perleczki Dóra (8.a)
IV. helyezett: Farkas Luca és Szabó Laura (8.a)
VIII. helyezett: Horváth Sára és Selmeczi Amina (6.a)
X. helyezett: Hadobás Tamara és Németi Bálint (6.a)
Középiskolai kategóriában IX. helyezett: Baranyi Lili és Fritsch Zsófia (10.C)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.